De buitenwand

Terug

Introductie

De buitenwand mag open als er lauter ZK-SC’s klimmen of wanneer er een zaalwacht aanwezig is. Is de zaalwacht SKB-IT of SKI-IT dan mogen enkel de ZK-SC voorklimmen.

Tevens moeten er minimaal 3 man zijn, zodat, mocht er iets gebeuren, de derde man hulp kan halen.

Aanvraag

Omdat het sportcentrum graag wil bijhouden hoe vaak de buitenwand wordt gebruikt, is iedereen verplicht om nadat de wand gebruikt is het sportcentrum (sportcentrum@utwente.nl) een mail te sturen met de tijden waarop geklommen is. Het is in ons eigen belang dit ook daadwerkelijk te doen, aangezien het sportcentrum daarmee de kosten die gemoeid zijn voor de buitenwand kan verantwoorden.

Sleutels

De sleutel (nummer 99) kan bij de portier van het sportcentrum worden opgehaald met je ZK-SC pas of je instructeurs-pas. Aan de sleutelbos die je dan krijgt zit 1 sleutel (blauw label) voor het hok waar je de touwen en de pionnen kunt vinden. Een andere sleutel is bedoeld voor het hek. Met de derde sleutel kun je het kastje van de lichtmast opendoen, zodat je niet in het donker hoeft te klimmen.

Op- en afbouwen

Nadat je het hek hebt geopend, moet je met de pionnen en het kettinkje het terrein rond de wand afzetten, zodat eventuele toeschouwers niet onder de klimmers doorlopen.

De scherpe punten van het hek moeten worden afgedekt met de oversized dakgoten en twee emmertjes. Het makkelijkst is om dat met 3 man te doen. Zorg dat de bakken aan beide kanten er op gezet worden (ook al klim je bijv. alleen aan de linkerkant). Haal ze er pas af als iedereen uit de wand is en de touwen eruit getrokken zijn.

Voor een uitgebreidere instructie zie de handleiding van het sportcentrum.

Setjes klippen

De eerste setjes tot het eerste relais moeten allemaal (op eventueel de eerste haak na) worden geklipt, omdat je anders op de grond kunt vallen. Daarna mogen naar eigen inzicht haken worden overgeslagen.

Bij een traverse is het altijd belangrijk ook aan je naklimmer te denken. Wanneer je zelf vol vertrouwen de traverse in stapt en geen tussenzekeringen legt / klipt, omdat dit te veel touwwrijving zou geven kan dit voor de naklimmer een gevaar opleveren. Hij moet dan ook die traverse door zonder tussenzekeringen en kan bij een val dan een grote pendel verwachten. Hierbij kunnen allerlei complicaties optreden die je liever niet hebt, dan maar wat meer touwwrijving bij het voorklimmen.

Andere regeltjes

Noodgevallen

Bij noodgevallen, bel altijd eerst Charlie (de beveiliging die nu in de Spiegel zit.) Dit heeft als reden dat de ambulance op de UT de weg niet weet te vinden. Door eerst Charlie te bellen krijgt de ambulance een escort naar de wand. Zet het nummer in je telefoon of onthoud hem: