Lezing van Wilco van Rooijen

Op 1 november organiseerde de Publicie samen met NKBV Oost een lezing van Wilco van Rooijen. Hier waren wij als Publicie natuurlijk zelf ook bij aanwezig. Dorien doet hiervan verslag:

Door de foto van Wilco van Rooijen die gebruikt werd voor de promo van deze lezing was ik ervan uitgegaan dat Wilco erg veel haar zou hebben omdat hij hierop een erg grote capuchon heeft. Dit is natuurlijk een domme aanname, maar hierdoor was ik wel teleurgesteld in zijn hoeveelheid haar. Wat nog een ander grappig aspect is, is dat Wilco zijn microfoonkabeltje niet goed had weggestopt, waardoor hij eigenlijk de hele tijd met een staartje rondliep.

Wat meteen opvalt nadat de lezing net bezig is, is dat deze vol zit met inspirerende spreuken, die gelukkig allemaal even cliché als inspirerend zijn. (The sky is the limit, enz…) Dit spreekt ons nuchtere bergbeklimmers natuurlijk niet zoveel aan. Door al deze spreuken en zweverigheid ben ik er wel van overtuigd dat hij een goede psycholoog zou zijn. Ik zie hem namelijk al zo zeggen ‘en hoe voel je je daarbij?’. Ook vertelt hij aan het begin van de lezing dat hij op de drie polen is, wat mij laat twijfelen aan zijn telkunsten maar blijkbaar telt hij de Mount Everest als extra pool. Wat verder ook al snel opvalt is dat Wilco niet te ver naar rechts in de zaal kan gaan staan want dan begint zijn microfoon te piepen, wat het luistercomfort toch wel erg verslechtert.

Vervolgens vertelt Wilco verschillende coole verhalen over zijn avonturen op de K2 (inclusief bloederige foto’s) en de polen. Hij heeft zelfs een fles champagne meegezeuld naar de noordpool, wat toch wel duidelijk maakt dat hij goede (studenten-)prioriteiten heeft. Wat toch wel ook heel cool is, is dat hij laat zien hoe ze over de zuidpool gewindsurft hebben (Je moet het maar bedenken) en hoe ze hier een toetjesvreetfestijn hebben gehad (want eten is ook heel belangrijk). Maar wat toch uiteindelijk wel het schokkendste van deze verhalen was dat Wilco op een gegeven moment heeft gezegd dat de aarde niet rond is. Dit kunnen we natuurlijk maar op één manier opvatten: flat earth confirmed. Als laatste vertelt hij nog over zijn recentste Everest en K2 avonturen, waarbij hij de Everest getopt heeft en zijn tenen verloor op de K2.

Uiteindelijk werd de lezing helemaal in stijl met de zweverige spreuken afgesloten met een dramatisch muziekje. Wilco heeft uiteindelijk tijdens de lezing veel coole en interessante dingen verteld, maar je moest wel een beetje door zijn inspirerende spreuken (vooral gericht op het bedrijfsleven) heen kijken. Maar al met al was de lezing een succes en goed bezocht!