Cursussen

Via de NSAC (Nederlandse Studenten Alpen Club) is het mogelijk verschillende cursussen te volgen met betrekking tot bergsport. Denk bijvoorbeeld aan alpiene basiscursussen in de zomer en toerski-cursussen in de winter. Deze cursussen worden speciaal georganiseerd voor alle SAC´ers en zijn daarom goedkoper en extra gezellig!

Zomerprogramma

C1 Beginnerscursus

Ligt je ambitie bij het alpiene klimmen, maar heb je geen of slechts geringe ervaring hiermee, dan is dit het startpunt! Op een intensieve manier komen alle alpiene basistechnieken aan de orde tijdens oefeningen en tochten. Je wordt vertrouwd gemaakt met verschillende voortbewegingstechnieken in zowel rots als sneeuw en ijs, touwtechnieken, orientatie en andere alpiene vaardigheden. Dit gebeurt op een manier, die er op gericht is je een stevige basis te geven om eenvoudige tochten zelfstandig te maken. De ingangseisen zijn; een goede conditie, niet ouder dan 24 jaar en enige ervaring met bergwandelen. De doel van de cursus is zelfstandig F-toeren kunnen maken in rots-,sneeuw- en gletsjer-terrein. De cursus duurt 8 dagen, met 9 studenten en 3 instructeurs en/of gidsen.

C2 Lichtgevorderdencursus

Het logisch vervolg op een beginnerscursus, maar ook voor hen die al buiten de NSAC vergelijkbare cursuservaring hebben opgedaan. Naast een herhaling en bijspijkering van de vaardigheden opgedaan in je beginnerscursus, wordt er veel meer aandacht besteed aan het touwleiden en het maken van toeren. Deze cursus biedt je de mogelijkheid de ervaring op te doen, die noodzakelijk is om een begin te maken met lichte zelfstandige toeren in alpiene rotsterrein. De ingangseisen zijn; goede conditie, voorklimervaring, C1 beginnerscursus met positief advies afgesloten hebben. De doel van de cursus is zelfstandig PD toeren kunnen maken in rots. De cursus duurt 6 dagen met 6 studenten en 3 instructeurs en/of gidsen.

C3 Gevorderdencrusus

Voor gemotiveerde en gevorderde klimmers die na een C2 lichtgevorderdencursus een jaar zelfstandig hebben geklommen en beschikken over een uitstekende conditie. Het zelf voorbereiden van tochten en het vervolgens ook zelf voorklimmen daarvan zal centraal staan in deze cursus. De nadruk in deze cursus zal liggen op het maken van zwaardere (AD) toeren in sneeuw- en ijsterrein. De inganseisen zijn; goede conditie C2 lichtgevorderdencursus met positief advies afgesloten hebben, zelfstandige ervaring op PD(+) niveau. De doel van de cursus is zelfstandig PD/AD toeren kunnen maken in hoog Alpien terrein. De cursus duurt 6 dagen met 3 instructeurs en/of gidsen.

Winterprogramma

Basiscursus Offpiste-techniek

Kan je al pisteskiën, maar wil je graag de geprepareerde pistes verlaten? Dan is deze cursus perfect voor jou!Deze cursus is een vervanging van de oude Crash 2-/Crash 3- cursussen en je leert hier alle vaardigheden en technieken die nodig zijn om de stap te kunnen maken van skiën op geprepareerde pistes naar het skiën in minder gecontroleerde omstandigheden, zoals poeder, vereiste hellingen en dikke aangevroren sneeuw. De nadruk ligt op de skitechniek en er zal uitgegaan worden van het aan aanleren van een perfecte techniek op de piste en dit wordt geleidelijk aan steeds verder vertaald naar het skiën buiten de piste. Ook zal er kennis gemaakt worden met het gebruik van lawine-piep, -schep en -sonde aangezien je elke dag de piste verlaat en stukken offpiste skiet. ´s Avonds wordt er dieper ingegaan op de theorie van de skitechniek onder andere door het analyseren van gemaakte videobeelden.

Hike-to-Ride

Je bent al bekend met het skiën/boarden in ongeprepareerd terein, maar hebt nog niet voldoende ervaring om zelfstandig op pad te kunnen? In deze cursus leer je de basisvaardigheden en -technieken die nodig zijn om de eerste stap naar zelfstandig toerskiër/-boarder of freerider te maken. Je wordt bekend gemaakt met het lopen op vellen, het werken met lawinepiep, -schep en -sonde en het plannen van lichte en overzichtelijke toeren. Aan de ene kant worden er lichte tot middelzware toeren gemaakt zodat alle aspecten van planning, bewegen door het terein en inschatten van lawinegevaar aan bod komen. Anderzijds worden er dagen gefreeride om veel afdaalmeters te kunnen maken en je afdaaltechniek verder te verbeteren. ´s Avonds wordt er nabesproken, techniek en lawinekunde behandeld en de toer of het freeridegebied voor de volgende dag gepland. Deze cursus stond voorheen bekend als T1, maar er is nu een leukere 50/50 mix van toeren en freeriden. More turns, more fun!

Freeride-cursus

Deze cursus op T2 niveau biedt zoveel mogelijk afdaalmeters met zo min mogelijk lopen. Het doel is om iedere dag zoveel mogelijk afdalingen te maken van het liefst onverspoorde hellingen. Soms moet voor de mooiste afdalingen toch een stukje getoerd worden dus dat zal ook aan bod komen in deze cursus, maar de nadruk zal liggen op het opzoeken van de hellingen die zo eenvoudig mogelijk de mooiste afdalingen opleveren. Deze cursus is het vervolg op de T1-cursus en er worden afdalingen in complexer terein gemaakt worden. Verder wordt er dieper ingegaan op de lawinekunde, het pieps zoeken en het redden van lawineslachtoffers. Ook wordt er meer gevraagd van de cursisten met betrekking tot het inschatten van het terein en het uitzoeken van de afdalingen. Na deze cursus ben je klaar om zelf (evt. met meer ervaren tochtgenoten) te gaan freeriden.

Toerski-cursus

Deze cursus is vergelijkbaar met de freeride-cursus, maar de nadruk ligt nu op het maken van toertochten. In deze cursus bereid je iedere avond de tocht van de volgende dag voor. Samen met je cursusgenoten maak je een tochtplanning die je vervolgens ook zelfstandig gaat uitvoeren. Hierbij krijg je natuurlijk wel tips van de instructeurs. Het is echter de bedoeling dat je aan het eind van de week er klaar voor bent om zelfstandig (evt. met ervaren tochtgenoten) eenvoudig skitoeren te ondernemen. Om te zorgen dat je wel voldoende afdaalmeters maakt zal er toch een beetje gefreeride worden, maar wees niet bang, het grootste gedeelte van de tijd zal je samen met je groep alleen zijn de bergen!

Freeride en Toerski/-board Masterclasses

Kan je geen genoeg krijgen van de sneeuw? Heb je je T2-cursus/equivalent succesvol afgerond en wil je verder? Of ben je al zelfstandig aan het toeren/freeriden, maar wil je graag nog een keer met een ervaren instructeur op pad? Dan zijn er later in het jaar de masterclasses. Deze masterclasses worden volledig door onze instructeurs zelf georganiseerd en als groep heb je zelf invloed op de inhoud, data en prijs. Je wordt via ons in contact gesteld met je instructeur en verder regel je de invulling met hem zelf. Boeken gaat ook via de NSAC.

Lawinekunde

Wat voor een invloed hebben temperatuur en wind op de stabiliteit van een sneeuwdek? Hoe leer je jezelf een gestructureerd denkkader aan om de veiligheid van een afdaling te beoordelen? Deze en heel veel andere vragen komen aan bod tijdens de lawinekunde cursus. Deze cursus is bedoeld voor de mensen die aan de instructeursopleiding willen beginnen of gewoonweg meer (theoretisch) inzicht willen hebben in de lawinekunde, zodat ze veilig zelfstandig op pad kunnen. De cursus is zeer intensief en bestaat uit een theorie gedeelte in Nederland en een praktijk-week in de Alpen. Dit alles onder begeleiding van een zeer ervaren gids en een ervaren instructeur om de kwaliteit te waarborgen.

IJsklimcursus

Als je al ervaring hebt met rotsklimmen en het zomeralpinisme (bijv. C1-cursus), dan is deze cursus een ideale aanvulling om je een allround-alpinist te maken. Op de eerste dag van de cursus wordt je bekend gemaakt met de basis ijsklimbewegingen en hoe je je bijlen en stijgijzers optimaal kan benutten. Gedurderende de rest van de week wordt er afwisselend toprope geklommen en voorgeklommen. Er wordt onder andere ook aandacht besteed aan standplaatsbouw, abseiltechniek in ijs, inschatten van de ijscondities en alpiene gevaren. De week wordt, als de condities het toelaten, afgesloten met het beklimmen van een een waterval van 220 meter in de Möllschlucht.

IJsklimtoerenweek

Als je reeds zelfstandig kan ijsklimmen dan is dit je kans om met gelijkgestemden op pad te gaan. Dit jaar strijken we neer in het Gasteiner Tal en wie langs wil komen is welkom! Het Gasteinertal is een walhalla voor ijsklimmers. Maar liefst 82 grote en kleine watervallen van eenvoudige tot extreme moeilijkheidsgraad zijn voorhanden. Iedereen kan zijn eigen gang gaan, maar het is natuurlijk ook leuk om met nieuwe klimmaatjes op pad te gaan. ´s Avonds is er de mogelijkheid om gezamelijk te koken en, bij een pot bier of een jaegermeister, sterke verhalen uit te wisselen. Boek bij voorkeur van te voren zodat we weten wie er langs komt. Mocht je echter nog niet geboekt hebben, laat dit je dan niet weerhouden om toch langs te komen!

(Pagina gewijzigd op .)