Cursusmateriaal bij de gevorderde cursus

Algemeen

In deze map vind je alle informatie over de gevorderdecursus. Dit bouwt voort op de theorie van de toprope- en naklimcursus, welke in dit document niet herhaald zullen worden.

Een eis voor het volgen van deze cursus is dat je minimaal drie routes op de betonwand soepel moet kunnen klimmen. Je kan deze cursus volgen als je de status toproper of naklimmer hebt.

Verloop Gevorderdecursus

De gevorderde cursus bestaat uit 3 of uit 4 avonden. Indien je toproper bent bestaat deze cursus uit 4 avonden; 3 cursusavonden en 1 examenavond. Ben je naklimmer, dan bestaat deze cursus uit 2 cursusavonden en 1 examenavond.

Aanvullende informatie op NKBV informatie

Het zekeren van een naklimmer

Wanneer je als voorklimmer stand hebt gemaakt wil je je naklimmer gaan zekeren zodat hij ook naar boven kan klimmen. Bij de TSAC hanteren we daarvoor twee manieren, nazekeren met een halve mastworp en nazekeren met een ATC guide. In deze cursus wordt alleen het nazekeren met een halve mastworp behandeld, het nazekeren met een ATC guide is bij de TSAC pas toegestaan bij een status van ZK-SC of hoger en zal dan ook pas in de ZK-SC cursus worden aangeleerd.

Leggen van een halve mastworp
HMS voor het zekeren van een naklimmer

Nazekeren met een halve mastworp (HMS)

Het zekeren van een naklimmer met een HMS is eenvoudig. Aan de hand van de plaatjes wordt duidelijk hoe de halve mastworp er in deze situatie uitziet. Wanneer de klimmer omhoog klimt, kan het touw worden ingehaald.

Ombouwen naar toprope

In aanvulling op het NKBV boekje is er nog een andere manier om als je voorgeklommen hebt er gelijk een toprope van te maken. Op de noppenwand kun je gewoon simpelweg de bovenste schroefkarabiner inklikken (en dichtdraaien). Op de betonwand hangen voorgefabriceerde standplaatsen. Ook daar kun je gewoon het touw in de beide schroefkarabiner hangen. We zekeren altijd met het touw over de balk heen. Om dit uit te hangen maken we eerst een zelfzekering (we roepen daarbij geen stand, omdat anders je zekeraar zich gaat uitbinden). De handigste methode is om het touw dubbel over de balk heen te nemen en hier een achtknoop in te leggen. Deze achtknoop verbinden we door middel van een safebinder (dan wel twee tegengestelde schroefkarabiners) aan de inbindlus. Zorg altijd dat het uiteinde dat op de grond blijft aan de gordel van de zekeraar vastzit, zodat dit, mocht het touw te kort blijken, geen gevaarlijke situatie oplevert.

NKBV informatie Indoor Voorklimmen

De NKBV heeft ook een cursusboekje uitgegeven. Deze hoort tevens tot de verplichte leerstof.