Cursusmateriaal bij de ZK-OV cursus

Gedragsregels in de klimgebieden

Het sportklimmen in de cursus Outdoor Voorklimmen gebeurt op goed uitgeruste klimmassieven. Door het toenemende aantal beoefenaars van de klimsport neemt de drukte in de klimgebieden toe. Om te voorkomen dat gebieden vanwege overlast gesloten worden, zijn er gedragsregels opgesteld:

Klimmen & Zekeren

Voorbereiding

Voorbereiden/doorspreken van de route Voordat de voorklimmer een route gaat klimmen bekijkt en bespreekt hij samen met de zekeraar de route:

De Standplaats

Het document 4.b.i bevat alles wat je moet weten over het maken van een standplaats.

Potentieel gevaar bij nazekeren met Reverso of ATC Guide

Reddingstechnieken

Slachtoffers die naar beneden moeten hoeven nooit eerst omhoog.

Materiaal

Touw

Er zijn drie soorten dynamisch touw geschikt om mee te klimmen: 1 enkeltouw: zoals meestal gebruikt in routes van één touwlengte;.2 dubbeltouw: voor routes met meerdere touwlengtes/twee naklimmers; 3 tweelingtouw: voor meerdere touwlengteroutes/één naklimmer. De respectievelijke markeringen van deze drie soorten staan in de tabel aangegeven.

  Enkeltouw Dubbeltouw Tweelingtouw
Diameter [mm] 9-10.5 8.1-9 7.5-8
Markering 1 1/2

Bij het klimmen in OV-terrein wordt over het algemeen een enkeltouw gebruikt. Wanneer we met in totaal drie klimmers een route met meerdere touwlengtes gaan klimmen dan gebruiken we een dubbeltouw. Het zekeringsapparaat waar je mee werkt moet geschikt zijn voor de dikte van het touw waarmee je klimt. Een hms werkt altijd! Ook vergen de allerdunste touwen een zeer oplettende zekeraar omdat de remwerking van zekerapparaten vaak gering is. Dunne touwen slijten ook sneller.

De Helm

In tegenstelling tot binnen, klim je buiten eigenlijk altijd met een helm. Niet alleen beschermd deze namelijk je hoofd bij een val, maar ook voor vallend gesteente. Niet elke rots is daarbij even solide.

De Schaalhelm

Deze vervormbare helm vangt klappen op door te vervormen. Het materiaal van de helm (meestal propyleen) zal daarna in principe weer zijn oorspronkelijke vorm aannemen. Zodoende kun je dus met een helm veilig meerdere stenen koppen. Om deze tijdelijke vervorming van de helm mogelijk te maken, moet er voldoende ruimte blijven tussen de helm en het hoofd. Dit wordt gerealiseerd door een systeem van draagbanden.

De schuimhelm (in-moulding helm)

Bij een schuimhelm wordt de impactenergie omgezet in een samendrukking of een breuk van het materiaal waarvan de helm is gemaakt. In tegenstelling tot de schaalhelm is dit niet omkeerbaar. Een schuimhelm kan vlak op het hoofd aansluiten en wordt gemaakt van polystyreenschuim van hoge dichtheid, bekleed met een laag polycarbonaat (soms ook polypropeen). Deze materialen zijn goed verwerkbaar en laten gestroomlijnde modellen toe. Schuimhelmen zijn licht, en daardoor erg comfortabel te dragen. Wel zijn ze gevoelig voor schokken en stoten. Laat je de helm vallen, of stop je deze wat te ruw in de rugzak, dan is dat al voldoende om de helm te beschadigen.

De hybride helm

Een hybride helm is een combinatie van de eerder genoemde helmen. Deze helm heeft de vorm van een schaalhelm, maar is veel lichter en heeft binnenin hetzelfde lichte materiaal als de schuimhelm.

Haken

Boorhaken die voor het sportklimmen gemaakt zijn hebben, als ze goed geplaatst zijn, een ruim voldoende sterkte om elke val op te vangen. Er zijn twee systemen om haken in de rots vast te zetten:

Mechanische ankers: haken die zich door hun vorm of door middel van een spreidmechanisme in de rots vastklemmen. Ze zijn voorzien van een plaatje met oog, net als je in klimcentra tegenkomt.

Chemische ankers: haken die met speciale tweecomponentenlijm/mortel in het boorgat worden vastgezet. Het oog van de haak is meestal ringvormig.

Mephaken Soms kom je in klimgebieden nog erg oude (verroeste) mephaken tegen. Dergelijke haken hebben vaak een geringe sterkte.

Vertrouw nooit blindelings op slechts één enkele haak. Ook moderne boorhaken kunnen onbetrouwbaar zijn doordat ze slecht geplaatst zijn of niet voldoen aan de eisen die aan haken gesteld worden (omdat bijvoorbeeld ‘bouwmarkt-materiaal’ gebruikt is). Ook met chemische ankers kunnen fouten gemaakt worden, vaak heeft dit te maken met fouten bij het gebruik van de lijm, waardoor de haak onvoldoende of niet vast zit. Haken zijn genormeerd, maar het plaatsen ervan is vaak door vrijwilligers gedaan en nooit door enige instantie gecontroleerd of genormeerd. De rots is net zo min gecontroleerd op bouwtechnische stevigheid.

Rekverlies bij slecht touwverloop Slecht touwverloop

NKBV Informatie Outdoor Voorklimmen

De NKBV heeft een cursusboekje samengesteld. Ook deze behoort tot de verplichte leerstof voor onze outdoor voorklim cursus.