Ibbenbüren

pagina bewerken.

Land: Duitsland

Plaats: Ibbenbüren

Locatie: openstreetmap

Type rots: zandsteen

Website:

Topo boekje: Along the way of old Herman/Klettern im Teutoburger Wald

Omschrijving: Ibbenbüren is een redelijk klein gebied vlak over de Duitse grens ter hoogte van Enschede. Het is te klein voor grote groepen (verenigingsweekenden), maar wel leuk om zelf een weekendje heen te gaan. Naast klimmen kan je er ook mooi wandelen en is er een parcours met allerlei gymnastiekoefeningen.
Nadeel van het gebied is dat het nog wel eens wat vochtig/mossig wil zijn. Voordeel is de relatief goede behaking, beter dan in de Ith bijvoorbeeld.
Aan de weg waaraan de parkeerplaats ligt, is ook een camping. In het dorpscentrum aan de andere kant van de snelweg kan je een hapje eten (pizza of haute-cuisine).

De rotsen
Goed behaakt gebied. Bij goed weer: richting camping (net voorbij de rodelbaan in de bocht linksaf) zitten leuke massiefjes. Bij goed en droog weer kun je de Osnabrückerwand proberen, bij slecht weer de overhangen in de Konigstein. Als het echt nat is niet gaan, dan leveren zelfs 5-jes grote problemen op.

Het maximaal aantal klimmers per massief is gelimiteerd. Bij ieder massief hangt bij de ingang een boord waarop dit aantal staat. Hier geld; wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Ibbenbüren is een mooi en rustig gebied. Het is echter niet al te groot dus leent zich niet voor (grote)groepen.

Topo

*'Klettern im Teutoburger Wald'. Hierin staan ook de routes in het nabij belegen Halleluja-Steinbruch beschreven. De topo is hier(www.klettern-shop.de/) te bestellen.Routebeschrijving: De rotsen zijn soms lastig te vinden. Er zijn een aantal verschillende gebiedjes in de buurt van Ibbenbüren. Bij Brochterbeck bevinden zich 3 gebiedjes vlak bij elkaar: Osnabrücker wand, Köningstein en Drei Kaiserstuhl. Om hier te komen neem je vanaf de snelweg de afslag Laggenbeck (2e afslag na Ibbenburen geloof ik). Vervolgens ga je rechtsaf richting Brochterbeck. Je komt dan een rotonde tegen waarbij je rechtdoor moet. Een paar honderd meter verder zie je aan je linker kant een hotel/restaurant. Daar kun je vlakbij aan de rechterkant v/d weg parkeren. De Osnabrücker wand is vlak voor het restaurant aan de linker kan van de weg en de twee andere gebiedjes zijn ergens in het bos aan de rechter kant van de weg. Het is dan gewoon een kwestie van de bordjes volgen.

Er is een camping (Campingplatz Dörenther Klippen) aan de westzijde van het gebied (weg B219 Ibbenburen naar Greven) nabij het plisseedal. Als je gaat klimmen aan het andere kant van het gebied (Dreikeizerstuhle, Koningsstein, Osnabruckerwand) en met een kleine, luie groep bent kun je ook vragen of je op het veldje van Restaurant/caravancamping Bocketal mag staan.

Subgebieden:

  1. Dörenther Klippen
  2. Bielefeld
  3. Detmold

subgebied toevoegen