Osp

pagina bewerken.

Land: Slovenië

Plaats: Osp

Locatie: openstreetmap

Type rots:

Website:

Topo boekje: www.sidarta.si/plezanje.html

Omschrijving: Osp is een klein dorpje in Slovenië. Het ligt vrij afgelegen in een dal, ongeveer 25 km van Trieste. Het is de uitvalsbasis voor toegang tot 3 fantastische klimgebieden (Osp / Misja Pec / Èrni Kal) waarvan de eerste twee op loopafstand van de camping liggen. Èrni Kal ligt op een kleine 10 minuten rijden.
Doordat het aan de Adriatische zee ligt, is de temperatuur warmer dan in Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië.

De rotsen

Osp en Misja Pec zijn over het algemeen moeilijke klimgebieden, maar ook tussen 6b en 7c is er in Osp en Misja Pec voldoende te doen. Eventueel kun je voor wat meer gematigde routes ook nog naar Èrni Kal gaan, een minuut of 10 rijden vanuit Osp. Onder de 6b/c is er in Misja Pec en Osp erg weinig te doen, dan moet je naar Èrni Kal rijden. De kwaliteit van de routes is hoog, en erg verzurend. Bijna alle grepen zijn plat of aflopend. Veel routes zijn gepolijst..


Osp

Osp heeft veel meerdere touwlengtes. De rots is 10 tot 130 meter hoog, licht overhangend met een paar daken, en erg breed, in de vorm van een grote kom (omgekeerde U). Vanuit het dorp zijn de rotsen makkelijk bereikbaar: Osp ligt precies onder de 2 uiteinden van de u. De routes beginnen bij 6a tot 8b+. Single pitches vind je vooral in sector A en B, sector C zijn vooral harde multi pitches.


Misja Pec

Misja Pec heeft meer kortere routes (tot 40 meter hoog) en is een aanrader. Ook U-vormig, net als Osp, licht tot zwaar overhangend. Misja pec telt 125 routes, voornamelijk tussen 6c en 8b+.

Een klimgidsje is ter plaatse te koop voor 20 of 25 euro. Er zijn 2 gidsjes van dezelfde uitgever waarin Osp en Misja Pec zijn opgenomen. De een met alle gebieden van Slovenie, de ander met alle gebieden rondom Osp/Misja Pec en Kroatie.


Topo
http://knav98.climbing.nl/docs/topos/Topo_osp.pdf Inloggen!!!


Routebeschrijving: Osp ligt vlakbij de Italiaanse grens, bij Triest. Rij vanaf de grens naar Cosina, vervolgens naar het zuiden via de N10 richting Koper. Bergafwaarts, na 2 haarspeldbochten rechtsaf naar Osp.

De rotsen van Osp en Misja pec liggen aan de rechterkant, makkelijk te herkennen aan de U-vorm. Je kunt op een kleine parkeerplaats bij de rotsen parkeren of anders in het dorp.

Camping Vovk in Osp, een gezellige camping gerund door de gelijknamige familie. Ongeveer euro 9 p.p. per nacht. Tel: +386(0)56592600

Subgebieden:

subgebied toevoegen