Flattach

pagina bewerken.

Land: Oostenrijk

Plaats: Flattach

Type rots: Graniet

Website:

Topo boekje: Klettern in Kärnten und Osttirol, Ingo Neumann ISBN 3-901533-08

Omschrijving: Het klimgebied in Flattach bestaat eigenlijk uit één grote, neigende granietplaat, waarop een paar routes zijn geopend. Links daarvan liggen nog wat eenzame routes.

De granietplaat is behoorlijk neigend en daarom vind je er vooral makkelijke routes. Toch zijn er hier en daar greepjes en treetjes gehakt om het nog toegankelijker te maken. Een paar scheuren in de wand zorgen voor meer houvast. Natuurlijk is het graniet ruw en biedt veel grip. De routes zijn relatief lang en mooi en vanwege de lage waarderingen een mooie introductie in het klimmen van routes met meerdere touwlengtes. Kennis van standplaatsen bouwen is een absolute must!

Gezien de relatief hoge ligging blijft het lang koud in dit deel van het Mölltal. Dat betekent dat de sneeuw lang blijft liggen en het klimseizoen hier wat later begint dan in andere gebieden in Kärnten. Aangezien op de Mölltaler Gletscher zomer en winter geskied wordt, kan het voorkomen dat jij in je korte broek en t-shirt aan de wand hangt, terwijl 150m verderop mensen in warm aangekleed met ski's richting gletsjer gaan. Gelukkig loop je elkaar niet in de weg...

De rotsen

De afzekering van het gebied is zeer goed: overal vind je stevige boor- of cementhaken. Halverwege de wand zijn standplaatsen aangebracht (twee haken naast/boven elkaar), schlinges moet je zelf meebrengen. Bovenin de wand is echter alles anders: hoewel er volgens de gids 6 tophaken zijn, zijn er eigenlijk maar twee echt goede standplaatsen te vinden. Wanneer het druk is kan dat wel eens te weinig zijn. Hier is voor de ÖAV nog wat werk te doen.

Routebeschrijving: Als je vanuit Spittal an der Drau richting Lienz rijdt, ga je bij Möllbrücke rechtsaf het Mölltall in. Volg de weg tot in Flattach en sla opnieuw rechtsaf. Deze weg leidt naar het skigebied Mölltaler Gletscher. Dit wordt aangegeven met grote borden. De smalle weg slingert zich omhoog en loopt door het kleine dorpje Innerfragant en eindigt bij de 'Stollenbahn', het ondergrondse treintje naar de gletscher. Net daarvoor zie je links een parkeerplaats en rechts de granietwand...

Subgebieden:

subgebied toevoegen