Paklenica

pagina bewerken.

Land: Kroatie

Plaats: Starigrad

Type rots: Kalksteen

Website: http://www.paklenica.hr/En/Climbing_Guide.htm

Topo boekje: www.climb-europe.com/shop/paklenica-guide.htm

Omschrijving: Het "Paklenica National Park" in Kroatie ligt in het Velebit gebergte aan de Adriatische kust en is voor een klein deel toegankelijk gemaakt als sportklimgebied. Dit klimgebied is toegankelijk vanaf het plaatsje Starigrad en omvat een Gorge (Klanci) met heel veel singlepitch routes in allerlei moeilijkheidsgraden en daaromheen een aantal bergen en pieken met veel multipitch routes, die in moeilijkheid variëren van 4b tot 8c. Klimmen in het park kan het gehele jaar door. Men dient alleen wel rekening te houden met de temperatuur op de rots in hoogzomer. Wanden kunnen onbegaanbaar worden als de zon er op komt te staan. De routes in Klanci zijn allen heel goed behaakt en kunnen geklommen worden met een 60 m. touw. Anders dan de topo vermeld is een 50 m. touw voor een aantal routes te kort. Op de omliggende multipitch routes wil het nog wel eens voorkomen, dat een komplete rack met nuts en friends nodig is. De topo geeft daarover uitstekende informatie. In Klanci zijn er enkele boulders, maar het is verder geen specifiek bouldergebied. Klanci bereik je door na de entree voor het park te hebben betaald (ong. 2 euro p.p.) een paar kilometer door te rijden naar de laatste parkeerplaats en de laatste paar honderd meter te wandelen.

Het klimgebied staat zeker in het hoogseizoen (april-oktober) onder voortdurende surveillance van een reddingsbrigade en parkwachters.

De rotsen
In Paklenica klim je op kalksteen, een prettige rots om goed grip op te krijgen. Sommige meer populaire routes zijn al dermate glad geklommen, dat men de moeilijkheidsgraad zou moeten verhogen. In gebied Klanci zijn de rotsen nog vlijmscherp. Van alle makkelijke routes (<6a) kwamen wij slechts 1 route tegen die gladgeklommen was. Het ging dan alleen maar om de instap, de rest was weer scherp. Van de rotsen is een duidelijk gespecificeerd deel vrijgegeven voor de klimsport. Buiten die toegestane gebieden klimmen levert je een forse boete op.Topo:
galaxy.uci.agh.edu.pl/~gilu/paklenica_przewodnik.html
NB: Dit is een zeer klein gedeelte van de routes. Veel is niet getoond en zelfs de getoonde plaatjes zijn niet compleet.
Wil je een komplete topo, dan is het boek te verkrijgen bij de ingang van het park in Starigrad.
Ook kun je het bestellen bij Climb Europe. Het boek is geschreven 5 talen, waaronder Duits, Engels en Italiaans.

Routebeschrijving: Voor Starigrad-paklenica (Dalmatië): Keulen-Frankfurt-Wurzburg-Nurnberg-München-Salzburg-Tauernautobaan-Villach- Karawankentunnen (grensovergang naar Slovenië- Ljubljana-Novo Mesto – Metlika/Jurovski Brod (grensovergang naar Kroatië) – Karlovac - Bosiljevo - Josipodol – Brinje – Otocac – Gospic – Sveti Rok ==> Zadar. Deze route loopt via de autosnelweg Zagreb-Split A1. Na Sveti Rok neemt u om Starigrad-Paklenica te bereiken, op de snelweg de afrit “Maslenica”. Hierna neemt u de weg naar Rijeka langs de zee tot u in Starigrad komt. 200 meter vóór het tankstation aan uw linkerhand in Starigrad gaat u rechtsaf naar het National Park.

Subgebieden:

subgebied toevoegen