Wied Babu

pagina bewerken.

Land: Malta

Plaats: Blue Grotto

Type rots: Lower Coralline limestone (kalksteen)

Website: http://www.climbmalta.com/

Topo boekje: Malta Rockclimbing Guide

Omschrijving: Algemene informatie over Malta
Laat je niet te snel afschrikken. Toen we op Gozo bij het bureau voor toerisme meer info vroegen over klimmen op Gozo wist men absoluut van niets. Hoewel de MTA (Maltese Tourist Authority) mee betaalt aan het inrichten van een aantal sportklimgebieden antwoordde de dame bij de toeristische dienst laconiek dat klimmen op de Maltese eilanden echt geen aanrader, misschien zelfs niet toegelaten was. Haar aanrader was de klimambities snel op te bergen en - net zoals de massa doet - ons in te schrijven voor een duikcursus of een beetje te gaan snorkelen.

De rotsen
De Malta Rock Climbing Club (MRCC) heeft zo'n 13.000 routes ingericht op de eilanden.

Neem nuts en friend mee. De meeste routes op Malta, Gozo en Comino moet je zelf afzekeren. Locals zijn niet van plan om Malta te laten veranderen in een 'Zuid-frans sportklimgebied', dus haken blijven in de meeste gebieden taboe. Er zijn enkele behaakte gebieden (expliciet in topo aangegeven oa. Blue Grotto) , waar ook nieuwe routes geopend mogen worden op boorhaken.


De locals zijn locals :-) maar erg gastvrij en zeker bereid om ook gekke buitenlanders te introduceren in het rotsklimmen op de Maltese Archipel.

Blue Grotto
Wied babu is een kloof (Wied betekent kloof in het Maltees) vlakbij de Blue Grotto. Het gebied bevat zowel lichte overhangen, als mooie versnijdingen. Het is het enige "behaakte" sportklimgebied op Malta. De routes in dit gebied zijn dan ook redelijk behaakt, al wil je af en toe toch zeker wel een nutje ergens kwijt.


Gozo en Comino
De enige degelijke actuele referentie voor het klimmen op Gozo is de MRCC-topo die je o.m. kan aankopen via www.climbmalta.com/guidebook

De vorige topo (Malta New Climbs, Brookes & Alden) dateert van 1986 en is eerder bruikbaar om het boekenrek van de verzamelaar aan te vullen dan om praktisch mee aan de slag te gaan. Klimmen zonder topo is geen aanrader, ook de eenvoudigere routes zijn niet altijd makkelijk te vinden.

Slapen
Kampeermogelijkheden zijn zeer beperkt. Wild kamperen wordt oogluikend toegestaan.. Voor wat meer geld kun je ook een huisje huren, vooral op Gozo kan je zeer mooie afgemuurde woningen huren met zwembad. Sommige kunnen tot 10 à 12 klimvrienden herbergen. :-)Vliegen naar Malta. Met de ferry kan je voor weinig naar Gozo. Met de boot kan je


Routebeschrijving: Vliegen naar Malta. Met de ferry kan je voor weinig naar Gozo. Met de boot kan je

Subgebieden:

subgebied toevoegen