Elbsandstein
Country: Duitsland
Place:
Location: openstreetmap
Type of rock: Zandsteen
Website: http://www.nationalpark-saechsische-schweiz.de
Guidebook:
Description:
Het Elbsandstein Gebergte ligt in het uiterste oosten van Duitsland en loopt door in Tsjechië. Het is ook bekend onder de naam Saksische- of Böhemische Schweiz. Het barst er van de zandsteentorens waar overigens alleen geklommen mag worden volgens de in Tsjechië geldende klimethiek; geen nutjes, friends of haken. Er zitten her en der wel metalen ringen in de wand maar ook veel houten wiggen met daaraan een stuk henneptouw. Toegestaan zijn wel alle 'zachte' zekeringsmethoden, zoals knopen in een stuk touw of eigen houten wiggen.
Het Duitse gedeelte werd in 1997 nationaal park, het Tsjechische in 2000. Tussen beide landen bestaat nu een verregaand samenwerkingsverband op het gebied van beheer en exploitatie, vandaar dat men ook wel spreekt van het "Europees Park". Het geheel is een wat moeilijk toegankelijk gebied waarin de natuur vrij spel heeft, en dat zich aan weerszijden van de Elbe uitstrekt.
Het hele gebied kenmerkt zich door "Elbsandstein", zandsteen: Rotsen waarin af en toe nog de afdruk van een schelpdier of ander zeediertje uit de oertijd te vinden is. Na de IJstijden kwamen er nieuwe plooien door de uitbarsting van vulkanen. Het zandsteen brokkelt af en op sommige plaatsen houden stukken elkaar in een wankel evenwicht, op een plaats werd daarbij de grootste "natuurlijke brug" gevormd die in West Europa te vinden is.
De rotsen
Elbsandstein is een ontzettend mooi en groot gebied, helaas zonder behaking. Het is een van de beste en grootste klimgebieden van de wereld. Overwegend vaste rots, alhoewel het in enkele gebieden zeer brokkelig kan zijn. In vergelijking met Sudpfalz is de kwaliteit van het zandsteen iets minder. Er zijn meer dan 1100 zandsteentorend met ca 17000 (!) routes in alle moeilijkheidsgraden. Klimmen is alleen toegestaan op de vrijstaande torens, de massieven zelf zijn verboden toegang. De hoogte varieert van 10 to 90 meter. Als je van spleten houd, is dit gebied een must. Af en toe is het goed zoeken naar een gebied, verstopt in de bossen. Een goede topografische kaart waar toegangspaden op staan is dan erg handig.
Er is erg weinig tot geen behaking, afgezien van een enkele (top)haken. Het merendeel van de routes is echter zelf goed af te zekeren. Let er wel op dat nuts, friends en andere harde zekeringsmiddelen officieel verboden zijn.. Knoopjes leggen is de oplossing. Een 60 meter enkel touw is voldoende. Nog meer 'verboden': Aangezien het om een enorm nationaal park gaat, zijn pof en hars in het hele gebied niet toegestaan. Wegens het zachte gesteente mag er tijdens en 24 uur na regen niet geklommen worden. In het voorjaar zijn sommige delen afgesloten ivm broedende roofvogels.
Opmerkelijk is dat het gesteente juist van buiten een harde laag heeft en aan de binnenkant meer poreus is. Dit komt door het oxidatieproces van het sterk ijzerhoudende gesteente dat er voor zorgt dat er een beschermingslaag ontstaat. Als de beschermingslaag beschadigd wordt door de harde zekeringsmaterialen waar de klimmers in andere landen mee werken, dan zorgt dat voor een te hoge erosie van het gesteente.
Het is even wennen aan deze manier van klimmen, maar het gebied is zeker de moeite waard. Een aanrader is Falkenstein, een van de grootste zandsteentorens in het gebied. De beste tijd om te gaan is van april tot oktober, hierbuiten is het meestal te koud en vochtig.
Topo's:
Kletterführer Sächsische Schweiz; Dietmar Heinicke & Co.www.bergverlag-roelke.de/ (6 delig, alleen in het Duits), te koop via Berg- und Naturverlag Peter Rölke.
Band Schrammsteine, Schmilkaer Gebiet (2002)
Band Bielatal Erzgebirgsgrenzgebiet (2000)
Band Gebiet der Steine (2001)
Band Großer Zschand, Wildensteiner Gebiet, Hinterhermsdorfer Gebiet (2001)
Band Affensteine, Kleiner Zschand (2002)
Band Rathener Gebiet Brand (2003)
Kompaktführer; Robert Hahn (2 delig, alleen in het Duits), online te koop via www.kompaktfuehrer.de
Schrammsteine, Schmilkaer Gebiet, Affensteine, Kleiner Zschand, Großer Zschand, Wildensteiner Gebiet (416 pagina's)
Wehlener Gebiet, Rathener Gebiet, Brandgebiet, Bielatal, Erzgebirgsgrenzgebiet, Gebiet der Steine (480 pagina's)
Topo, Jürgen Schmeißer (nog in ontwikkeling)
Voor het Tjechische deel is er een Duitstalige 2-delige topo van Albrecht Kittler. Een korte beschrijving van de klimmogelijkheden in dit deel zijn beschreven in Böhmischer Sandstein van Pádlo Werdermann (Panico-Alpinverlag).
Route description: Je bereikt het Elbsandstein gebergte vanuit Dresden op de B172 via Heidenau en Pirna. Veel gebieden zijn ook met het openbaar vervoer (bus of trein) bereikbaar
Sub areas: