Verdon

pagina bewerken.

Land: Frankrijk

Plaats:

Locatie: openstreetmap

Type rots: Kalksteen

Website: http://www.sportextreme.com/phclre17001/

Topo boekje: Grimper au Verdon (2000)- B.Gorgeon, D.Taupin, FFME

Omschrijving: In het natuurpark de Verdon ligt "De Gorges du Verdon". Deze Gorge(kloof) staat ook wel bekend als de Grand Canyon van Europa en is dan ook de grootste kloof in Europa.

De rivier "de Verdon" scheidt de 25 kilometer lange kloof met aan beide zijden gigantische beklimbare rotswanden. Het biedt een geweldig stukje natuur, vele prachtige uitzichtpunten en onbeperkte klimmogelijkheden. De Gorge ligt tussen het plaatsje Castellane en Moustiers-Sante Marie. Hiertussen ligt, in de middle of nowhere, het klimmers-dorpje "La Palud sur Verdon".

De Verdon heeft een berg-achtig klimaat met mediterane invloeden. De winters zijn er koud en hard, en zomers zijn erg warm en droog.

De rotsen
Hoge kalkstenen rotswanden kenmerken de Verdon. Het is de ultieme multi-pitch locatie met wanden van 20 tot 400 meter hoogte. Ben je een single-pitch sportklimmer? Zoek dan een ander gebied uit. De verdon heeft wel een aantal gebieden met routes van enkele touwlengtes, maar is hier niet bekend om geworden. Ga je toch naar de Verdon voor single-pitch routes, dan is het gebied "Six Fois Zette" een aanrader. Hier heb je een aantal single-pitch routes (5b+ - 6c) met zo'n 350 meter aan lucht onder je. Wanneer je vervolgens bent opgewarmd in je 5B zullen de vele dagjes-touristen je onder luid applaus verwelkomen. Dit gebied ligt namelijk aan de druk bezochte Belvedere de la Carelle. Je zult je even celebrity voelen wanneer ze hun (video)camera's uit de tassen halen om je vast te leggen als je je naklimmer zekert.

In de Verdon begin je over het algemeen vanaf de top door in de kloof te abseilen naar de start van de route. Een dubbeltouw is hiervoor essentieel!. Wanneer je naar de Verdon komt zonder een dubbeltouw zal dit je opties beperken.

Er zijn vele goed behaakte multi-pitch routes. De haakafstand is vaak uitstekend, maar zijn soms ook sportief te noemen (10-15 meter). Je doet er dus goed aan te allen tijden nuts/friends mee te nemen. De klassieke routes zullen vaak slecht tot niet behaakt zijn. Op dit "terrain d'aventure" zul je misschien een verroeste mephaak vinden, en zijn de relais niet van uitstekende kwaliteit.

Als je dan toch echt een zijgebied opzoekt, vind je genoeg single-pitches. Petit mort, Neophytes, Col d'Ayen, en zo zijn er nog wel een aantal meer ,die ook het gevoel van een klimtuintje geven (en soms met de mooiste routes)

Aan de andere kant van de kloof zijn er ook nog een aantal klimgebieden te vinden die verzameld zijn in een aparte topo: Aiguines. Vooral het gebiedje bauchet is een aanrader, routes met 1 en soms 2 of 3 lengtes bijna alles in de 7e graad. En bijna allemaal met colonettes, echt een paradijsje!


Topo's
* knav98.climbing.nl/docs/topos/Topo_verdon-1_rive_gauche.pdf
* Escalade au Verdon (2006) - Fabien Ristori, Philippe Legier, Alain Jamin
* Grimper au Verdon (2000)- B.Gorgeon, D.Taupin, FFME
www.sportextreme.com/phclre17001/

Prakitisch
In het centrum van Verdon zitten twee cafe's/restaurants en buiten op het plein vindt je een uitstekend pizza-bakkertje (Chef Pepino). De pizza's mogen in de cafe/restaurant tegenover worden opgegeten mits je er iets te drinken besteld. Er bevindt zich hier ook een PC met internet connectie. Verder zit er een ceperie naast het klimwinkeltje (Le Tilleul) en Le Perroquet Vert heeft ook een terrasje waar je uitsluitend kunt eten. Het andere cafe (Bar de la Place) heeft een uitstekende selectie biertjes en is dan ook de beste apres-climbing spot!. Het plafond hangt vol met oude klimspullen en de wanden zijn bezaaid met klimfoto's.

Richting Castellane, voorbij de camping zit ook nog een restaurant.

Er is een kleine supermarkt met een benzinestation.

Een klimwinkeltje is te vinden in La Palud bij de Gite Le Perroguet Vert. 's avonds kan je daar ook erg goed eten. De dag ervoor reserveren en dan maar afwachten wat de pot schaft.

Naast het "Point Sublime" is het pitoreske dorpje Moustiers zeker een bezoek waard. Je kunt op weg naar Moustiers linksaf naar het prachtige "Lac de st. Croix". Bootje huren of lekker zwemmen of met een waterfiets een stuk de verdon intrappelen voor een uitzicht van onderaf.

Als je op een rustdag nog energie overhebt is de wandelroute door de gorge ook erg mooi. Vanuit de auberge aan de route de crête gaat het steil bergaf. Zaklampje mee voor het eindstuk waar je door de 2 tunnels moet tot je aankomt bij point sublime. Trek zeker 5 tot 6 uur uit voor de route. Het stuk met de ladders is spannend, zeker voor niet klimmers.


Routebeschrijving: La Palud: http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&geocode=&time=&date=&ttype=&q=la+palud+sur+verdon,+france&sll=37.0625,-95.677068&sspn=50.644639,69.257812&ie=UTF8&z=12&om=1

Camping
De campings op de Verdon bieden precies wat een klimmer nodig heeft(weinig:). Ongeveer 1000 meter buiten La Palud (richting Castellane) bevindt zich een prima camping met bloedhete douches!.

Camping Municipal: route de Castellane, 04-92-77-38-13.
Camping Bourbon: route de Moustiers Sainte Marie, 04-92-77-38-17.
Camping Boulogne (à la ferme): route de la Maline, 04-92-77-30-27.
Camping Bourras (à la ferme): route de Castellane, 04-92-77-33-54
Camping La Graou (à la ferme): route de Moustiers (6 kms), 04-92-77-38-22.
Naast de campings in La Palud zijn er ook een aantal Gites. De Gites van Le Perroguet Vert worden gerund door klimmers en huist tevens het enige klimwinkeltje in La Palud.

Subgebieden:

subgebied toevoegen