Gran Paradiso

pagina bewerken.

Land: Italië

Plaats:

Type rots:

Website:

Topo boekje:

Omschrijving: De Gran Paradiso is gelegen in Noordwest-Italie in het gelijknamige massief en nationaal park. De Gran Paradiso wordt benaderd vanuit het Valsavarenche, 35km vanaf Aosta. Vanuit Nederland is het ongeveer 900km rijden naar Aosta. De Gran Paradiso is voor het eerst beklommen op 4 september 1860 en wordt beschouwd als een eenvoudige vierduizender. Het Maria-beeldje op de top staat er sinds 4 juli 1954. Iets ten noorden van de Gran Paradiso ligt de Grivola, een prachtige rotspiramide die klimmers een grotere uitdaging en rust garandeert. De normaal route van de Gran Paradiso begint bij Pont, Valsavarenche. Neem vanaf hier het toeristenpad omhoog naar Rifugio Vitorio Emanuele (2750m). Vanaf hier loopt het pad omhoog de gletsjer (vanaf 3000 meter) op, die licht/matig scheuren vertoont. Aan het eind van de gletsjer moet er een meter of 50 over rotsen worden afgelegd om bij de Madonna en de echte top te komen (2e graads rots, ofwel: eenvoudig). De route naar de top van de Gran Paradiso is eenvoudig maar wel behoorlijk lang. Dit is een van de grote Alpen-klassiekers, en de Gran Paradiso is wellicht de makkelijkste 4000-er in Europa. Dit is dan ook een van de drukste bergen, met soms serieuze filevorming op de top. Houd er wel rekening mee dat de hoogte zich kan laten gelden.

Vanaf Chabod: De route loopt omhoog tot 3150 meter, dit deel leg je 's nachts af. Op deze hoogte doe je de stijgijzers en touwen om. Je trekt langs de noordwand van de berg heen. Op 3800 meter hoogte komt de route samen met die vanaf Emanuele. Houd er rekening mee dat je niet te laat begint met afdalen als het warm is: je zakt dan erg diep weg, wat vaak onnodig veel irritaties opwekt, energie kost en in het slechtste geval gevaarlijk kan zijn.

De Becca di Monciair (3544 meter) ligt in het Italiaanse nationale park Gran Paradiso. Uitgangspunt voor de beklimming is het plaatsje Pont, aan het einde van het Val Savarenche. Dit is het westelijke paralleldal van Val di Cogne.

De rotsen
De noordwand is 350 meter hoog, 40-45 graden steil. Moeilijkheid: AD+

Aanloop van Pont (1945m) naar Rifugio Vit. Emanuele (2732m): 2 uur; Aanloop vanaf de hut naar de wand : 2½ uur

Beklimming wand: 2½ uur; Afdaling over noordoostgraat: 1½ uur; Afdaling van hut naar dal: 1½ uur

Topo
Gidsje: Gebietsführer Gran Paradiso. Door Gerd Klotz voor Bergverlag Rother (ISBN 3-7633-2407-0)

Kaart: IGC nr. 62003 Gran Paradiso 1:50000

Routebeschrijving:

Subgebieden:

subgebied toevoegen