Lofoten

pagina bewerken.

Land: Noorwegen

Plaats:

Type rots: Graniet

Website: http://www.lofoten.info/

Topo boekje:

Omschrijving: De Lofoten eilanden liggen aan de westkust van Noorwegen, ten noorden van de poolcircel. Het is een prachtige bergachtige omgeving met grijs granieten wanden. Behaking is er in principe niet, daar zijn ze allergisch voor. Wanneer je niet terug kunt lopen, zijn er wel geboorde abseilpistes. Het hele gebied is nog vrijwel onontdekt door klimmers en genoeg mogelijkheden voor multi-pitch routes.

Behalve in Paradiset en bij enkele andere routes, is het niet mogelijk enkele touwlengtes te klimmen. Je moet minimaal een 50m dubbeltouw meenemen, aangezien de abseils 50m kunnen zijn. Wat betreft friends: de kleine maatjes zijn erg handig, de grote onmisbaar. Er kunnen wat bredere scheuren zijn. Er zijn vrijwel geen haken (sporadisch een verroeste mephaak), alleen abseilpistes. Vaak is de abseilpiste niet in de routes.
Een paar mooie routes: Lys og Skygge, Gandalf, Forsida van de Svolvaergeita

Topo
Een topo (Climbing in the magic Islands, by Ed Webster) is te koop in de sportwinkel Henningsvaer.

Slapen
In het vissersdorpje Hennigsvear kun je slapen in een soort gite van de nord norsk klatreskole. Heel gezellig allemaal, en dicht bij de imposantste wand van de eilanden, de "Preste".
In Henningsvaer is een klimmerscafe van waaruit ook een gidsen bureautje loopt.
Wild kamperen is mogelijk. Er zijn ook een aantal campings in de omgeving.

Routebeschrijving: Met het vliegtuig naar Svolvaer. Je kunt prima liften.

Subgebieden:

subgebied toevoegen