Margalef

pagina bewerken.

Land: Spanje

Plaats: Margalef

Type rots: Conglomeraat

Website:

Topo boekje: Topo Margalef

Omschrijving: Margalef is een relatief nieuw klimgebied, gelegen vlak naast het dorp waar het zijn naam aan ontleent. Gelegen aan de Costa Durada, vlak bij de bekende gebieden Siurana en La Mussara is het er het gehele jaar prima vertoeven. Mogelijk dat het in de zomer iets te heet is, maar zelfs dan zijn er sectoren te vinden in de schaduw.

Het gebied bevat meer dan 500 routes in alle waarderingen, van gemakkelijke 4tjes tot ontzettend zware 9c+ routes (zoals Demencia Senil 9c+, het project van Chris Sharma). Het conglomeraat in dit gebied is een mix van middelgrote kiezels in kalk. Je klimt meestal op de gaten waar vroeger kiezels zaten, gecombineerd met de kalk-vulstof heb je er ook prima wrijving zodat je overal op kunt staan. Het gebied bied naast zware overhangen met eveneens zware routes, ook vlakke wanden, versnijdingen en zelfs plaat-achtige sectoren.

Alle routes zijn tussen 5m en 35m hoog, dus geen multipitch mogelijkheden. Het gebrek hieraan wordt echter voor een zeer groot deel goed gemaakt door de grote verscheidenheid aan gemakkelijk bereikbare routes.

Overnachten kan in de Refugio Can Severet in Margalef, gerund door Jordi Pou (een lokale klimmer). Hier kun je ook voor weinig geld de topo kopen. Je kunt ook gratis kamperen op het klimterrein zelf. Let wel dat er geen drinkwater voorziening ter plaatse is, en dat je goed uitkijkt met wat je achterlaat. Het gebied staat open voor klimmers, maar alleen als zij zich weten te gedragen. Laat dus niet overal-en-nergens troep achter, anders is dit gebied geen lang leven beschoren.

De goedkoopste, en simpelste, manier om er te komen is met het vliegtuig. Het vliegveld Reus Barcelona ligt op minder dan een uur rijden naar het oosten, en verzorgt onder andere vluchten van Ryanair. Gelegen vlakbij de badplaats Salau is het dan ook een goedkope en populaire bestemming. Een auto om bij het gebied te komen is aan te raden, zeker als je ook andere gebiedne in de buurt (zoals Siurana) ook een keer wilt bezoeken.

Routebeschrijving: Volg de weg (route T-713) richting Margalef. Enkele kilometers voor het dorp kun je het gebied aan je linkerkant al zien liggen. Sla af bij de enige afslag links, en volg de weg. Deze weg loopt langs bijna alle sectoren van dit gebied. Er zijn meerdere parkeerplaatsen waar je de auto kwijt kunt, afhankelijk van de sector.

Subgebieden:

subgebied toevoegen