Geyikbayiri

pagina bewerken.

Land: Turkije

Plaats:

Type rots: Kalksteen

Website:

Topo boekje:

Omschrijving: Geyikbayiri is een klein dorpje 30 kilometer ten westen van Antalya. In 2000 zijn Züleyha Geels en Öztürk Kayikci hier begonnen met het openen van routes. Ondanks dat het relatief dicht bij Antalya ligt heb je hier echt het gevoel dat je op het Turkse platteland bent.
Het klimgebied bestaat uit drie grote wanden onderverdeeld in een aantal sectoren en een aantal kleinere wanden. Alle sectoren zijn vanaf Climbersgarden en JoSiTo te voet bereikbaar.

Routes
In Geyikbayiri klim je op kalk in zeer verschillende vormen waaronder: 'tufa's', stalactieten, 'pockets' en 'wasserrillen'. Er zijn veel overhangen, maar ook rechte wanden en neigende wanden. Door de grote diversiteit aan vormen en structuren zijn de routes zeer afwisselend, zelfs binnen één sector. Vrijwel alle routes zijn één touwlengte en een slechts enkele routes zijn twee touwlengtes lang. Met een touw van 70 meter kun je er goed uit de voeten. Alhoewel er routes in de 4e en 5e moeilijkheidsgraad zijn (70 routes) is het gebied toch vooral geschikt voor klimmers die opzoek zijn naar 6e graads (170 routes) en 7e graads routes (150 routes). Voor wie daar niet genoeg aan heeft zijn er ook nog ruim 20 routes tussen 8a en 8c.

Topo
A Rock Climbing Guide to Antalya (laatste druk: 2009) Topo van klimgebieden rondom Antalya: Geyikbayiri, Olympos (ook wat deep water solo), Karataslar and Akyarlar. Goede beschrijving en mooie foto's, Franse waardering, routelengte en aantal haken; ISBN 978-9944-5709-0-9; Auteurs: Öztürk Kayikiçi; 176 pagina's

Overnachten
Klimmers camping JoSiToclimbingcamp-antalya.com/
Adres: Jo.Si.To Camp, Aktamlar Köyu, Antalya
Tel: mobile: +90 533 693 66 37 / +90 536 599 60 03 / +90 537 601 25 29
Email: climbing@JoSiTo.de

De camping ligt op 5 tot 20 minuten lopen van de rotsen af en ligt aan de weg die naar Geyik Bayiri gaat. Op deze weg is nauwelijks verkeer, slechts eenmaal per dag gaat er een bus op-en-neer naar de stad Antalya. Wil je boodschappen doen buiten deze bustijden om, moet je liften. Dit is echter geen probleem. Door het weinige verkeer neemt vrijwel iedereen je mee als er een plek over is. Mooie foto's in de gallery op de website!

Een andere zeer rurale camping dicht bij de rots
Climbersgarden www.climbersgarden.com/
Adres: Geyik Bayiri Koyu no:1, Geyikbayiri
Tel: +90 (0) 242 441 34 21
E-mail: mail@climbersgarden.com

Climbers garden is een erg klein alternatief met als grootste voordeel: dat je samen met de andere bezoekers (max 15 of zo) een uitgeruste keuken deelt. Dat is handig als je daar in februari bent en het s'avonds koud wordt. Naast de keuken is er een centrale ruimte waar je de houtkachel kan opstoken en gezellig kan kletsen of een boek lezen of. wat dan ook! De mensen zijn erg vriendelijk en spreken bovendien nederlands. €5 pp

Voor andere accommodatie, zie de volgende websites:
www.josito.de
www.antalyarockclimbing.com
www.ridocamping.com
www.rockclimbingantalya.com
www.visit-antalyatr.com
www.peakguesthouses.com

Routebeschrijving: Per vliegtuig naar Antalya, anaf Antalya kun je je (voor ongeveer €40) laten ophalen door Climbersgardenwww.climbersgarden.com/ of door JoSiTo. of je kunt een auto huren in Antalya (16 euro per dag). Ook kun je er met de bus komen, maar die rijdt niet erg vaak en maar weinig mensen maken daar gebruik van. Als je een auto huurt, wordt deze met een lege tank afgeleverd. Je kunt hem met een lege tank terugbrengen. Als je zelf wilt koken kun je het beste nog even boodschappen doen in Antalya voordat je doorreist naar Geyikbayiri.

Subgebieden:

subgebied toevoegen