Montserrat

pagina bewerken.

Land: Spanje

Plaats:

Locatie: openstreetmap

Type rots:

Website:

Topo boekje:

Omschrijving: Montserrat ligt 40 km ten noorden van Barcelona. Ben je op zoek naar een mysterieuze en sprookjes achtig klimgebied met unieke rotsstructuren, dan is dit "the place to be". Zeker in de mist, wanneer het dal niet langer zichtbaar is, waan je je op een drijvend eiland van buitenaardse geologische structuren. Dit conglomeraat massief van 13 km lang en 3 km breed steekt behoorlijk af tegen de voor de rest behoorlijk vlakke omgeving. Het hoogste pung ligt namelijk op zo'n 1300 meter. Het is bij het grote publiek vooral bekend van de zwarte madonna die na behoorlijk tijd van kwijtheid in het klooster aldaar weer verscheen. Bij klimmers bekend voor de stevige en compacte conglomeraat die de mogelijkheid geeft tot iedere denkbare vorm van klim activiteit.

Vanwege de gunstige ligging kan er in montserrat het hele jaar geklommen worden. Ook al zal in de zomer de zon vermeden moeten worden en in de winter de zon gezocht.

de rotsen
Het conglomeraat is keihard en dus van uitstekende kwaliteit om beklommen te worden. De meeste routes zijn behaakt met af en toe lange runouts haakafstanden(10-15 meter). Een dubbeltouw en trad-rack zijn te adviseren om extra tussenzekeringen te plaatsen. Je zult er vele enkele touwlengte routes vinden. De meerdere touwlengte routes bovenin de bergen (te bereiken met kabeltrein) zijn magnifiek en geven een prachtig uitzicht van bovenop. De vreemde ronde vormen van de rots doen je afvragen of je op een andere planeet bent beland.

Topo
Om een topo van alle routes in Montserrat te hebben zou je een boekwerk moeten maken van meer dan 5 kg.

Recent zijn er 2 nieuwe topo┬┤s uit. In 2006 is de topo van de zuidzijde uitgekomen met meer dan 2000 sportklim routes die allemaal heel erg fijn zijn behaakt. In 2007 is de topo van de noordzijde uitgekomen met gruwelijk veel multipitches. De gemiddelde lengte daar is 350 meter. Sommige routes zijn behaakt. Je vindt er alles van artificiele routes tot harde sportklim routes. Deze 2 topos geven ongeveer 700 bladzijden aan klimplezier.

Verder is de topo van rond het klooster en de camping uitverkocht, maar daar zou je niet moeten willen klimmen: oude routes, oude haken, enz.
Topo:knav98.climbing.nl/docs/topos/Topo_Montserrat.pdf inloggen!

Routebeschrijving: Je kunt per trein vanaf Barcelona naar Montserrat.

Eenmaal in Montserrat kun je per kabelbaan, of per trein omhoog. Vanwege het mooie uitzicht zou ik de kabelbaan aanraden. De kosten waren ongeveen 18 euro p.p. De laatste trein gaat rond 19:00 uur, dus daarna kun je alleen nog lopend omhoog of naar beneden. Het is een lange wandeling en niet aan te raden met zware backback.

Subgebieden:

subgebied toevoegen