Carrière Jaminon

pagina bewerken.

Land: België

Plaats: Pepinster

Locatie: openstreetmap

Type rots: kalksteen/steengroeve

Website: http://www.belclimb.net/massives_detail.asp?cragid=115

Topo boekje: www.sportclimbing.nl/image/Pepinster_v_2.pdf

Omschrijving: Een klein klimgebied in midden in het industriestadje Pepinster.
Pepinster is een groot klimgebied in België. Met 150 routes tussen 3a - 8c. Een indrukwekkende poort(grot) (porche) is onmiskenbaar de blikvanger van deze voormalige steengroeve. De binnenkant is ongeveer 15 meter hoog, aan de buitenkant loopt de overhangende rots verder tot tuim 20 meter. Langs de rechterzijde wordt deze afgewerkt door een ruim 20 meter hoge plaat, achteraan het domein zijn op twee verschillende niveau's beginnersroutes aangebracht. Aan de rechterzijde valt een mooie rotsgraat op.

Pepinster bestaat uit een verzameling atletische routes in de hoogste niveau's in de Porche, de andere sectoren zijn maximaal 6e graad. Buiten de Porche zijn vrijwel alle routes modern behaakt. In de Porche zelf vind je nogal wat oudere behaking terug.

Het is het enige Belgische massief waar je moet betalen om te mogen klimmen. Bij de ingang van het domein vind je het telefoonnummer van de verantwoordelijke.

Met ingang van 21 september 2007 is het vanwege instortingsgevaar officieel verboden om te klimmen in in de grote grot(porche) in Pepinster. Bij de ingang zijn waarschuwingsborden geplaatst en de plaatselijke politie controleert of het verbod wordt nageleeft. De mooie plaat routes zijn nog gewoon open je moet je wel op de gebruikelijke manier aanmelden bij de beheerder. en uiteraard je aan alle regels houden, geen rommel, geen lawaai, parkeren bij de supermarkt en niet voor de groeve....

Topo's:
www.sportclimbing.nl/image/Pepinster_v_2.pdf
knav98.climbing.nl/docs/topos/Topo_grimper_en_region_liegeoise_1993.pdfinloggen!!

Routebeschrijving: Openbaar vervoer: Station Pepinster (ca. 600m). Je kan het bovenste gedeelte van de plaat al zien liggen van op het station. Vanaf de hoofdingang van het station rechtdoor en onder het spoorwegbrugje door. Dan onmiddelijk naar links en op het volgende kruispunt ga je rechts (over de rivier). Op het T-kruispunt ga je naar links en even verder zie je de Carrière Jaminon tegen aan de rechterkant.

Subgebieden:

  1. La Dalle
  2. La Paroi du Fond
  3. Le Fond
  4. Le Porche

subgebied toevoegen