Escalier des géants

pagina bewerken.

Land: Italië

Plaats: Sirta

Type rots:

Website:

Topo boekje:

Omschrijving: Ongeveer 20 km ten westen van Sondrio ligt het dorpje Sirta. Dichtbij het mooie klim,- en bouldergebied van Val_di_mello ligt een klein, oud dorp met een indrukwekkende koepelkerk. Zo klein als de wand is zo mooi zijn de routes. Op veel plaatsen licht overhangend, met mooie strakke lijnen en scherpe hoekjes. Het rotsmassief van Sirta ligt op het westen – dat betekent dat je zon hebt vanaf de middag tot in de avond. Ideaal dus voor bezoekjes in de herfst en in de lente. Als er geen sneeuw ligt, kan het ook in de winter een aantrekkelijk gebied zijn.
Sirta ligt op slechts 15 minuten rijden van Val Masino. Als je terug naar beneden rijdt en de SS38 richting Sondrio pakt zie je Sirta direct al liggen aan de rechterkant. Het is het eerstvolgende dorpje dat je tegenkomt.
Val Masino is de thuisbasis van MelloBlocco, het grootste boulderevenement ter wereld. Vele duizenden boulderaars en alpiene / trad climbers bezoeken deze prachtige vallei jaarlijks.


[Bold]De rotsen[/bold]
Deze kleine klimtuin bestaat uit een zeer compacte perfecte kwaliteit rostwand van Gneiss. Om de rotswand te bereiken kun je het beste bij de kerk in Sirta parkeren. Daarvandaan is het nog een klein stukje lopen. De wand is al zichtbaar vanaf de SS38, en is dus makkelijk te vinden.
De gemeente heeft de herbehaking van dit gebied gefinancierd en dat kun je zien. Kosten noch moeite gespaard zijn om het de klimmer naar de zin te maken. Gelijmde boorhaken van de mooiste kwaliteit om de 2 meter geplaatst. Sommige standplaatsen bestaan uit twee haken met een soort veer. Je kunt het touw er eenvoudig doorheen halen en je laten zakken. Ook voor toprope ideaal!
Er zijn totaal 45 routes te vinden op de wand waarvan het merendeel in de 6a-6b+ gradatie zit. Alle routes zijn perfect behaakt, en de relais zijn goed onderhouden en ingericht.

Vlak voor de rostwand loopt een wandelpad. Het is overal goed zekeren.


Topo
Een topo heb je eigenlijk niet nodig: bij het rotsmassief is een bord opgehangen waar de routes en gradaties op beschreven staan. Als je je auto parkeert bij de kerk dan zie je de wand al links van de kerk liggen. In slechts 5 minuten lopen ben je bij de rots. Mocht je toch graag een topo gebruiken:

-Arrampicate sportive e moderne in Valtellina, Valchiavenna, Engadina', Guido Lisignoli, Eraldo Meraldi & Andrea Pavan, Versante Sud, 2004/2006, ISBN 88-87890-15-3
De topo is te koop bij de camping in Val Masino, of in de klimwinkel van Sondrio.
-Kletterführer plaisir SUD 2011, Sandro von Känel, 4-kleuren / 336 bladzijden / 81 gebieden / tekst in de talen Duits, Frans en Italiaans. ISBN 978-3-906087-36-8
overnachten
Camping "Sasso Remenno" is een niet al te grote camping met proper sanitair. Het water is warm maar je moet snel zijn want voor je het weer is je muntje op. Er zijn Franse wc's voor de mannen en gewone toiletten voor de vrouwen. Er worden op de camping veel topo's verkocht van zowel langere routes als boulders. Er zijn meestal een hoop klimmers/boulderaars te vinden.

De zon komt pas redelijk laat achter de bergen vandaan, en is er ook weer vroeg achter (10:00 uur tot 17:00 zon in de zomer).

Camping "Lo Scoiattolo" is een kleinere camping in Val di Bagni. Het verlengde van Val di Mello. Prettige camping met overdekte tafel-units, barbecueplek en simpel maar prima sanitair. Engelssprekende campingbaas+bazin. De zon schijnt hier langer dan op camping Sasso Remenno omdat Lo Scoiattolo in een West-Oostdal ligt (07:00 tot 21:00 zon in de zomer).

Een andere mogelijkheid is Ground Jack, een kleine camping midden in het boulder gebied Val di Mello, tussen de sub sectors 'Space shuttle', Propriet a provata' en 'Sass de la pulenta'. Om hier te komen moet je de Via val di Mello, een klein weggetje dat iets hoger in het dorpje Val Masino begint. Contact gegevens: Agricampeggio Ground Jack di Silvano e Kriss Val di Mello Cellulare: 339/61.28.187 Cellulare: 335/67.46.347 e-mail: krissuinvalle@alice.it

Routebeschrijving: Sirta is makkelijk te bereiken vanaf Val Masino: http://g.co/maps/jrs2r

Subgebieden:

subgebied toevoegen