Ailefroide

pagina bewerken.

Land: Frankrijk

Plaats: Ailefroide

Locatie: openstreetmap

Type rots: Graniet, Gneiss

Website:

Topo boekje: Escalades autour d'Ailefroide (P. Paillasson & J. Cambon)

Omschrijving: De Vallée d'Ailefroide is een kleine valei gelegen midden in de franse écrins. Omgeven door magnefieke pieken bied dit gebied een rustige plek om neer te strijken; een ideaal gebied voor boulderaars, sportklimmers, alpiene sportklimmers, en ook alpinisten. Voor ieder wat wils. Midden in de vallei is een simpele (goedkope, en toch zeer goede) camping gelegen vanwaaruit je te voet bij vrijwel elk gebied kunt komen.

Klimmen
In Ailefroide klim je op graniet. De meeste routes worden gekenmerkt door plaat, maar als je goed zoekt in de topo's, kun je ook nog wel routes vinden met wat meer afwisseling (dakjes, versnijdingen, steil klimmen). Je kunt er sportklimmen in kleine massiefjes, boulderen en multi-pitchen. Wij hebben er voornamelijk lange routes geklommen. De routes variëren in lengte van 150m tot 1000m. Voor elk wat wils dus.

De behaking
Veel van de routes zijn goed tot zeer goed behaakt, maar er zijn ook veel trad/alpien routes te vinden. De topo geeft vaak wel meer informatie over wat je kunt verwachten.

Beste tijd
Voor rotsklimmen kun je in Ailefroide terecht vanaf mei tot eind oktober. Ailefroide ligt op zo'n 1500m, dus het is met name in de zomer een goed toevluchtsoord voor de hitte in Val Durance. In het voor- en najaar kan het er fris zijn, maar op de zuidwanden kun je er waarschijnlijk wel goed klimmen.

Overnachten, boodschappen en wifi
Ailefroide ligt zo'n 18 kilometer ten noord-westen van L'Argentière-la-Bessée. Daar kun je bij verschillende grote supermarkten terecht. In Ailefroide zelf vind je een hele grote gemeentelijke camping en er zijn enkele gites. Verder zijn er supermarkten, klimwinkels, pizzabusjes en restaurants. Het is verboden om wild te kamperen in Ailefroide. Wifi vind je op verschillende plekken - in ieder geval bij de supermarkt en bij de receptie van de camping.

Routebeschrijving: De gemakkelijkste weg is (ondanks alle tolwegen) door Franrkijk, langs Dijon, Lyon, en dan richting Grenoble. Vanuit Grenoble volg je de N85 richting Vizille, waar je afslaat op de D1091 tot aan Briançon. Volg vanaf hier de N94 naar het zuiden toe tot je bij L'Argentière-la-Bessée komt. Sla hier rechts af de D994E open blijf deze volgen tot je in het dorp Ailefroide aankomt. Aan je linkerkant zie je de Camping d'Ailefroide vanzelf verschijnen.

Subgebieden:

subgebied toevoegen