Corsica

pagina bewerken.

Land: Frankrijk

Plaats:

Type rots: Graniet o.a.

Website: http://escalade.corse.topo.free.fr/

Topo boekje: escalade.corse.topo.free.fr/

Omschrijving: Corsica is erg veelzijdig. Naast wandel- en bergsport kun je er ook skien, duiken, surfen, op het strand liggen etc. Corsica is van oorsprong een Italiaans eiland maar werd in 1768 Frans grondgebied. De rotsen hebben hier de voor graniet zo herkenbare ronde vormen en goede wrijving. De sportklimgeschiedenis van Corsica begint in de granieten rotswanden in de omgeving van Corte, in het bergachtige centrale gedeelte van het eiland.

Op het eiland zijn meer dan 20 sportklimgebieden te vinden. Aan de oost- en zuidkust liggen tal van granieten boulders. De Col de Bavella biedt vermaak aan alpinisten en alpiene sportklimmers. Je vindt er granieten torens tot 500 meter hoog. De hoogste berg van Corsica is Monte Cinto (2706 m). Ook de beroemde GR-20 (Grand Randonnees, wandelroute) doorkruist het eiland, een meerdaagse huttentocht.

Tijdens de zomermaanden, in de reguliere vakanties, is het er druk en te warm om te klimmen op de laag gelegen massiefjes. Ga je buiten het seizoen, in het voor- en najaar, dan is het er heerlijk rustig en is de temperatuur een stuk aangenamer om te klimmen. Winter kan koud en nat zijn, en je kunt skien..

De meeste routes zijn Frans behaakt en voorzien van relais. In de klimgebieden die direct aan zee liggen is het verstandig om vooral de tophaken goed te checken, die lijden onder de zoute en vochtige zeelucht. Een 60/70 meter touw is meestal voldoende.

De meeste klimgebieden in Corsica hebben routes t/m de 6e graad Franse waardering. Voornamelijk in het zuiden. Col de Bavella is een van de bekendere gebieden. Er is een klein aantal gebieden met zwaardere routes, zeker de moeite waard. Vooral in de bergen en in het noorden van het eiland kun je terecht voor de moeilijkere routes. In het noorden, in de buurt van het stadje Saint Florent, ligt het gelijknamige klimgebied langs de weg. Het bestaat uit sterk overhangende, los ogende kalkrotsen, wat resulteert in krachtige routes.

Pietralba, Francardo en Caporalinu zijn leuk voor een dagje. De routes op La Torre in het laatstgenoemde gebied liggen erg mooi, maar hebben ook messcherpe randjes. La Restonica is een aanrader. Het massief (graniet) ligt in een mooi dal met campings langs een riviertje. Settore Troisieme Ecole ligt langs een rustige weg en heeft een aantal mooie routes.

Veel klimgebieden liggen op privé-grond, waarbij er afspraken gemaakt zijn met de lokale klimmers. Laat geen rotzooi achter.

Belangrijkste klimgebieden op Corsica (zie kaartje):escalade.corse.topo.free.fr/img/carte_sites.jpg

*rondom Bastia en Cap Corse in het noorden. Sportklimmen op kliffen aan zee en iets verder landinwaarts. Kalksteen tot 50 m hoog, behaakt.

*rondom Ile Rousse (bij Calvi) in het noordwesten. Veel enkele touwlengtes, graniet, behaakt.

*rondom Corte in centraal Corsica. Hier vind je de Gorges de la Restonica, een 10 km lange kloof met honderden routes aan beide kanten, zowel enkel als meerdere touwlengtes. Graniet, behaakt. Gevarieerd klimmen qua moeilijkheidsgraad en stijl: van plaat tot technische vertikale wanden met spleten en hoekjes tot grote overhangen en daken. Rondom Capuralinu (20 min. van Corti) kun je ook wat technische single pitches klimmen op kalksteen.

* rondom Ajaccio in het westen. Multipitch mogelijkheden tot 300 m., de langste behaakte routes op het eiland. Rood graniet. In de omgeving vind je ook veel multipitch tot 5 touwlengtes.

* zuid-Corsica. Hier vind je Col de Bavella. Kalsteen (lager gelegen gebieden, single pitch) en graniet (rondom Bavella, hoger in de bergen). Tot 3 touwlengtes.


Topo:
knav98.climbing.nl/docs/topos/Topo_Corsica_Corse1_1.pdf Inloggen!
Falaises de Corse door Bertrand Maurin, Thierry Souchard en FFME (juni 2006). Online te koop voor 35 Euro. Aanvullende info is te vinden op escalade.corse.topo.free.fr/

Routebeschrijving: Vliegen of neem de boot. Corsica kent verschillende havens en vliegvelden. Met de boot ben je wat meer tijd kwijt. Neem de boot vanaf Frankrijk (Toulon of Nice) of Italie (Savona, Livorno of Genua). Tip als je de nachtboot neemt: voor circa 10 euro pp heb je een hut met prima bedden en douche in plaats van een stoel om in te overnachten, dit maakt de overtocht best comfortabel! Op het eiland is een auto handig, maar hou er rekening mee dat je op de grote N-wegen circa 100 per uur rijdt en op de kleinere D-wegen gemiddeld 40 à 50 km/u.

Subgebieden:

 1. Calanche de Ficaghiola
 2. Caporalinu
 3. Conca
 4. Francardo
 5. La Bavella
 6. La Restonica
 7. La Réta
 8. Monte Gozzi
 9. Monte Rossu
 10. Monte Santu
 11. Piana, les Calanches
 12. Pietralba
 13. Pietralba
 14. Richiusa
 15. Roccapina
 16. Saint-Florent
 17. Terre Sacrée

subgebied toevoegen