Frankenjura

pagina bewerken.

Land: Duitsland

Plaats:

Locatie: openstreetmap

Type rots: kalksteen

Website: http://www.climb.frankenjura.com/deutsch/index.php3

Topo boekje: www.nkbvwebshop.nl/topo-frankenjura-1 2 delen

Omschrijving: De Frankenjura in oost-Duitsland oorspronkelijk gebruikt als alpiene oefenrots. Het is een van de grootste klimgebieden van Europa met meer dan 8000 routes en een groot aantal boulders. De meeste routes zijn 12 tot 25 meter hoog. Door de grootte van het gebied is er veel variatie in routetypes.

Frankenjura bestaat uit veel verspreid liggende gebiedjes en beslaat een oppervlakte van een gemiddelde provincie in Nederland. Hier is het moderne sportklimmen begonnen. Het 'rotpunkt klimmen' is in de frankenjura ontwikkeld door Kurt Albert en groot gemaakt door Wolfgang Gullich.

De rotsen bestaan uit compacte kalksteen met veel vingergaatjes. Harde korte boulderachtige routes. Het aantal routes groeit nog steeds enorm. Ga ook even kijken bij de wereldberoemde, eerste 9a ter wereld, "Action Direct" van Wolfgang Gullich.

In tegenstelling tot de rest van Duitsland is Frankenjura redelijk goed behaakt en een echt sportklimgebied, je hebt slechts af en toe nutjes nodig. De routes zijn maximaal 28 meter hoog.
Topo:
knav98.climbing.nl/docs/topos/Topo_frankenjura1_2.pdf (inloggen!!!)
knav98.climbing.nl/docs/topos/Topo_Frankenjura_grade_5-7.pdf (inloggen!!!)

Routebeschrijving: Het gemakkelijkst kom je over de Duitse A3 via Würzburg richting Nürnberg. Afrit 80 nemen, en einde afrit links, direkt daarna de B470 op richting Forchheim. In de stad zelf staat bij een kruising de 'fränkische schweiz' aangegeven. Dit is nog steeds de B470. Voor Pottenstein of Gössweinstein is het het makkelijkst door te blijven rijden tot je aankomt via de bewijzering.

Subgebieden:

  1. Noord
  2. Noordoost
  3. Noordwest
  4. Zuid
  5. Zuidoost
  6. Zuidwest

subgebied toevoegen