Siurana

pagina bewerken.

Land: Spanje

Plaats:

Type rots: Wit kalk en eronder een band rood zandsteen

Website:

Topo boekje: Siurana, la guida d'escalar

Omschrijving: Siurana is een erg groot klimgebied nabij Barcelona in Spanje, midden in het natuurgebied Montsant. De beste tijd om er te klimmen is toch wel in de lente of de herfst, aangezien het in de zomer te heet is, en de winter fris kan zijn. Desndanks kiezen veel sportklimmers juist dit gebied om met nieuwjaar in door te brengen.

Het gebied bestaat uit 5 grote sectoren, waarvan de meeste bestaan uit wit kalkrots en een paar ietwat lager gelegen op rood zandsteen. De kalk is erg stevig, en het klimmen in dit gebied bestaat dan ook vooral uit randjes en flakes; maar ook andere vormen zoals tufa's komen in sommige sectoren veel voor.

In de zomer is het natuurpark erg populair onder toeristen (wandelaars), dit betekent dat er veel kleine campings in het gebied zijn die in de winter goedkoop bungalows verhuren. Met een beetje zoeken kun je zo heel goedkoop een mooi huisje huren om in te overnachten en zelf te kunnen koken zonder dat je matjes, slaapzakken, etc. mee hoeft te slepen. Op de camping in Siurana zijn ook een aantal huisjes beschikbaar, maar deze zijn vaak heel snel vol, dus als je wilt reserveren: wees vroeg!

Routebeschrijving: De gemakkelijkste manier om bij Siurana te komen is om het vliegtuig te nemen. Er gaan regelmatig goedkope vluchten van ryanair naar Reus. Je kunt aldaar goedkoop een auto huren, en daarmee naar Siurana rijden. Alternatief kun je ook liften of proberen er met de bus te komen. Vanaf de camping zijn alle sectoren te voet bereikbaar.

Vanaf Reus neem je (met de auto) de AP-7 naar het zuiden, richting Castello. Neem de afslag richting Les Borges del Camp (C-242) en volg deze tot je aan je rechterkant borden Siurana tegenkomt. Vanaf hier is het nog 10min. bergop rijden, tot je aan je rechterkant de camping tegenkomt. Nog 5min. verder is een grote parkeerplaats, midden in het dorpje Siurana waar je ook je auto kunt achterlaten. Je staat nu al midden tussen beklimbare rotsen!

Subgebieden:

subgebied toevoegen