Nordeifel

pagina bewerken.

Land: Duitsland

Plaats: Nideggen

Locatie: openstreetmap

Type rots: Zandsteen

Website: http://www.klettergarten-nordeifel.de/

Topo boekje: www.klettern-im-rurtal.de/index.html

Omschrijving: In de Duitse Nordeiffel ligt het gebied Nideggen. Totaal anders dan de Belgische kalksteengebieden, klim je hier op torens van rood zandsteen gemixt met kiezels. De rode zandsteen torens zijn gemiddeld zo’n tien meter hoog.
Een groot aantal van de gebieden in de omgeving Nideggen zijn inmiddels gesloten, alleen in de gebieden Effels, Hirtzley en de Krefelder Hüttenfels (Heimbach) mag nog geklommen worden. Samen zijn deze gebieden goed voor ongeveer 170 routes tussen de IIe en IXe graad. Om het erosie gevoelige zandsteen enigszins te besparen geldt in heel Nideggen een magnesium verbod.
De tophaken in Nideggen bestaan uit zogenaamde varkensstaartjes, deze tophaken zorgen ervoor dat je eenmaal boven aan je route niet hoeft om te boven. Simpelweg je touw om het varkensstaartje gooien en je partner kan je laten zakken. Niet alle routes in Nideggen zijn even goed behaakt. Het kan voorkomen dat je de grote haakafstand tussen de tweede en de derde haak ervoor zorgt dat je nog steeds op de grond kunt vallen.
Een aantal klassiekers zijn nog steeds in klassieke staat behaakt. Zo is het eerste setje in de klassieker “Zitrone” (moeilijkheidsgraad VII-), pas na vier meter in te hangen. Vanwege de technische instap heeft ooit iemand een haak op 2 meter ingeboord. Deze haak is echter snel weer afgezaagd, want “als je geen klassiekers durft te klimmen, moet je ergens anders gaan klimmen.” Voor Nideggen geldt een toegangsregeling. Dagkaarten zijn te koopt bij het plaatselijke benzinestation (Aral) voor 5,00 euro(1-7-2010).

Topo's:
Effels: www.stonevibes.de/uploads/media/Effels.pdf
Zwei Brüder: www.stonevibes.de/uploads/media/Zweibrueder_01.pdf
Hirtzley: www.stonevibes.de/uploads/media/Hirtzley_01.pdf
Hinkelsteine: www.stonevibes.de/uploads/media/Hinkelsteine_01.pdf
Krefelder Huttenfels: knav98.climbing.nl/docs/topos/Topo_Krefelder_Huttenfels_Nideggen.pdfinloggen !!

Routebeschrijving: Via Heerlen ga je over de A4 richting Aachen en Köln. Bij de afslag Düren/Niederzier verlaat je de snelweg en rijd naar Düren. Vanaf de rotonde in Düren volg je de borden Nideggen. Je komt Nideggen binnen bij het BP tankstation (kaartje kopen). Op de kruising ga je rechtsaf naar Hirtzley, de andere kant op ga je richting Effels (zie schetsje).

Subgebieden:

subgebied toevoegen