Südpfalz

pagina bewerken.

Land: Duitsland

Plaats:

Locatie: openstreetmap

Type rots: Zandsteen

Website: http://www.pfaelzer-kletterer.de/

Topo boekje: Klettern im Bundsandstein

Omschrijving: Südpfalz is een zandsteen klimgebied nabij Karlsruhe. Het is een van de oudste en belangrijkste klimgebieden van Duitsland.
Tegenwoordig komen er weinig nieuwe routes meer bij in de lage moeilijkheidsgraden. In de hoge moeilijkheidsgraden worden echter veel nieuwe top-touren ingeboord.
De haakafstand is in de klassieke routes hier en daar ronduit spannend te noemen, maar gelukkig kunnen er vaak veel nuts gelegt worden in de vele scheuren.

Een van de moeilijkste routes in de Pfalz is Magnetfinger die in 1984 door Wolfgang Güllich geklommen werd. Maar tegenwoordig zijn er veel nieuwe harde top-routes geopend in de Pfalz, door met name Lutz Limburg, Alex Wenner en J.M. Trinh-Theu. De meeste hier van zijn in de hoogste regionen van de achtste moeilijkheidsgraad.

Boulderen in de Pfalz is big, real big... Er zijn dan ook erg veel heel erg mooie zandsteenboulders. Er is een behoorlijk dikke bouldertopo uitgegeven van de Pfalz en de Vogezen met veel (kleine) bouldergebiedjes. Helaas is in het najaar van 2005 het grootste bouldergebied Haart gesloten, maar niet getreurd: er zijn nog veel meer sectoren.

Een mooie plek om te overnachten is de Bärenbrunner Hof baerenbrunnerhof.de, een mooie boerderij met een bivakveldje naast de koeienwei. In de Boerderij is een bron aanwezig om je te wassen. Ook is er een klein klimwinkeltje aanwezig.
Normale campings, winkels en pinautomaten vind je in de stad Dahn.

Een website van de locale scene: www.palatinum.info/english/index.shtm

Routebeschrijving: Van Maastricht of Antwerpen naar Luik. Net voor Luik Aken (Aachen) aanhouden. Niet ver na Luik afslag Verviers/Trier (Trèves) nemen. Via Bitburg en Trier richting Kaiserslautern. Voor Kaiserslautern afslag Pirmasens nemen. In Pirmasens over de b10 richting Landau. In het stadje Hinterweidenthal rechtsaf naar Dahn (zie kaartje links). In Dahn richting Vorderweidenthal, afslag Schindhard/ Bärenbrunner Hof. In Duitsland rij je niet altijd over de snelweg. Vanaf Luik is de reistijd ongeveer drie uur. Tussen Verviers en Bitburg is geen tankstation. Op de heenweg kun je tussen Luik en afslag Verviers tanken

Subgebieden:

 1. Annweiler Gebiet
 2. Rinnthaler und Wilgartswiesener Gebiet
 3. Luger Gebiet
 4. Hauensteiner Gebiet
 5. Vorderweidenthaler Gebiet
 6. Busenberger Gebiet
 7. Bärenbrunner Tal
 8. Erfweiler Gebiet
 9. Dahner Gebiet
 10. Bruchweiler und Bundenthaler Gebiet
 11. Schönauer-Fischbacher Gebiet
 12. Eppenbrunner Gebiet
 13. Hinterweidenthaler Gebiet
 14. Leimen und Merzalbener Gebiet
 15. Neustadter Gebiet

subgebied toevoegen