Indoor Toprope

Terug

Introductie

Op deze pagina vind je alle informatie over de topropecursus. Ieder nieuw TSAC-lid is verplicht tot het volgen van de topropecursus voordat hij mag gaan klimmen op onze wanden. De topropecursus duurt in totaal drie avonden. Op de laatste van de drie avonden moet je een praktijkexamen afleggen. Verder moet je de theorie en de regels die gelden bij de TSAC goed kennen. Naast de theorie uit het cursusmateriaal van de NKBV verderop in dit document heeft de TSAC nog extra gebruiksregels omtrent zijn eigen klimwanden.

Cursusmateriaal

Bij de TSAC baseren we ons grotendeels op het lesmateriaal van de NKBV voor de cursus Indoor Toprope. De cursusliteratuur van de NKBV is gericht op een situatie waarbij een instructeur cursisten begeleidt. De NKBV heeft geen literatuur die bedoeld is als zelfstudieboek.

Zekeren

Overpakken

Naast de hierboven genoemde ‘tunnelen’ methode leren we bij de TSAC nog steeds de 'overpak' methode aan:

  1. Om touw in te halen pak je eerst met een hand het klimmersuiteinde van het touw.
  2. Vervolgens trek je zowel het klimmersuiteinde naar beneden als het zekeruiteinde omhoog.
  3. Na het inhalen van het touw beweeg je je zekerhand gelijk weer naar beneden.
  4. Je plaatst je tweede hand weer op het zekeruiteinde.
  5. Je verplaatst je onderste hand over je bovenste hand heen om weer op de basispositie te komen.

Autotubers en halfautomaten

Tegenwoordig zijn er vele soorten autotubers en halfautomaten op de markt, in principe is het toegestaan om deze te gebruiken bij de TSAC. Let wel, al deze apparaten hebben net weer een iets andere handeling dan een gewone tuber; zorg ervoor dat zowel jij, je klimpartner als de zaalwacht bekend zijn met het correct gebruik van het apparaat. In alle gevallen geldt nog steeds dat je te allen tijde minstens een hand op het zekeruiteinde van het touw hebt.

Voor het correct gebruik van de meeste zekerapparaten zie het artikel van het NKBV-kenniscentrum over veilig zekeren.

Klimmen op de TSAC-wanden

De TSAC beschikt over vier prachtige klimmuren in het sportcentrum zodat je je, na het behalen van je examen, volop kan uitleven. Elke muur heeft zijn eigen gebruiksregels die beschreven staan in het zaal- en buitenwandreglement. Hieronder staat een aantal van de belangrijkste regels samengevat. Uniek bij de TSAC is de betonwand, ook wel Truus genaamd. Dit functionele kunstwerk is gebouwd voordat moderne artificiële klimwanden waren ontwikkeld en het klimmen hierop lijkt wat meer op het rotsklimmen buiten. Vanwege haar afwijkende constructie gelden er speciale regels voor het klimmen op Truus.

Tot slot is er tijdens de zaalavonden altijd eem instructeur belast met het houden van toezicht op de veiligheid. Dit is de zaalwacht. Aanwijzingen van hem of haar dienen te allen tijde opgevolgd te worden.

Mocht je ooit deze regeltjes overtreden en weet de zaalwacht je te snappen, dan moet je voor hem/haar een drankje in de kantine betalen!

Bevoegdheden per klimvaardigheidsbewijs

Mijn KVB Ik mag
KVB-IT Toprope klimmen in het sportcentrum als er een zaalwacht aanwezig is.
KVB-IV

Alles wat iemand met een KVB-IT mag en:

  • Voorklimmen in het sportcentrum als er een zaalwacht aanwezig is.
  • Touwen uithangen op de betonwand via de ladder.

Na maken van een theorietoets:

  • Met tenminste twee anderen met KVB-IV of hoger zonder zaalwacht klimmen in het sportcentrum.
KVB-OV Alles wat iemand met een KVB-IV mag en abseilen.
KVB-OV-MP of hoger Alles wat iemand met een KVB-OV mag en met anderen met een KVB-OV-MP multipitchen op de TSAC-wanden.