Indoor Toprope

Introductie

Op deze pagina vind je alle informatie over de topropecursus. Ieder nieuw TSAC-lid is verplicht tot het volgen van de topropecursus voordat hij mag gaan klimmen op onze wanden. De topropecursus duurt in totaal drie avonden. Op de laatste van de drie avonden moet je een praktijkexamen afleggen. Verder moet je de theorie en de regels die gelden bij de TSAC goed kennen. Naast de theorie uit het cursusmateriaal van de NKBV verderop in dit document heeft de TSAC nog extra gebruiksregels omtrent zijn eigen klimwanden.

Cursusmateriaal

Bij de TSAC baseren we ons grotendeels op het lesmateriaal van de NKBV voor de cursus Indoor Toprope. De cursusliteratuur van de NKBV is gericht op een situatie waarbij een instructeur cursisten begeleidt. De NKBV heeft geen literatuur die bedoeld is als zelfstudieboek.

Op een aantal punten gaan we nog wat dieper in.

Zekeren

zie ook het artikel van het NKBV-kenniscentum

Overpakken

Klimmen op de TSAC-wanden

De TSAC beschikt over vier prachtige klimmuren in het sportcentrum zodat je je, na het behalen van je examen, volop kan uitleven. Elke muur heeft zijn eigen gebruiksregels die beschreven staan in het zaal- en buitenwandreglement. Hieronder staat een aantal van de belangrijkste regels samengevat. Uniek bij de TSAC is de betonwand, ook wel Truus genaamd. Dit functiole kunstwerk is gebouwd voordat moderne artificiële klimwanden waren ontwikkeld en het klimmen hierop lijkt wat meer op het rotsklimmen buiten. Vanwege haar afwijkende constructie gelden er speciale regels voor het klimmen op Truus.

Tot slot is er tijdens de zaalavonden altijd eem instructeur belast met het houden van toezicht op de veiligheid. Dit is de zaalwacht. Aanwijzingen van hem of haar dienen te allen tijde opgevolgd te worden.

Mocht je ooit deze regeltjes overtreden en weet de zaalwacht je te snappen, dan moet je voor hem/haar een drankje in de kantine betalen!

Bevoegdheden per klimvaardigheidsbewijs

Mijn KVB Ik mag Situatie / actie
KVB-IT Toprope klimmen in het sportcentrum als er een zaalwacht aanwezig is.  
KVB-IV

Alles wat iemand met een KVB-IT mag en:

  • Voorklimmen in het sportcentrum als er een zaalwacht aanwezig is.
  • Touwen uithangen op de betonwand via de ladder.

Na maken van een theorietoets:

  • Met tenminste twee anderen met KVB-IV of hoger zonder zaalwacht klimmen in het sportcentrum.
Abseilen, naklimmers zekeren, en multi-pitchen zijn niet toegestaan.
KVB-OV Alles wat iemand met een KVB-IV mag en abseilen. Naklimmers zekeren en multipitchen zijn niet toegestaan.
KVB-OV-MP

Alles wat iemand met een KVB-OV mag en:

  • Met anderen met een KVB-OV-MP of hoger multi-pitchen.
  • Onder bepaalde voorwaarden routebouwen, zie ook de routebouwhandleiding.
 
KVB-OV-MP-Trad Alles wat iemand met een KVB-OV-MP mag.