Indoor Toprope
Introductie
Op deze pagina vind je alle informatie over de topropecursus. Ieder nieuw TSAC-lid is verplicht tot het volgen van de topropecursus voordat hij mag gaan klimmen op onze wanden. De topropecursus duurt in totaal drie avonden. Op de laatste van de drie avonden moet je een praktijkexamen afleggen. Verder moet je de theorie en de regels die gelden bij de TSAC goed kennen. Naast de theorie uit het cursusmateriaal van de NKBV verderop in dit document heeft de TSAC nog extra gebruiksregels omtrent zijn eigen klimwanden.
Cursusmateriaal
Bij de TSAC baseren we ons grotendeels op het lesmateriaal van de NKBV voor de cursus Indoor Toprope. De cursusliteratuur van de NKBV is gericht op een situatie waarbij een instructeur cursisten begeleidt. De NKBV heeft geen literatuur die bedoeld is als zelfstudieboek.
Errata
Op pagina 20 staat vermeldt 'Als verbinding tussen zekeringsapparaat en gordel gebruik je een karabiner van categorie 3 ‘all-round inzetbaar’ en/ of de door de fabrikant voorgeschreven karabiner.' Dit moet zijn 'Als verbinding tussen zekeringsapparaat en gordel gebruik je de door de fabrikant voorgeschreven karabiner of een andere karabiner van categorie 2 of categorie 3 mits deze het juiste gebruik van het zekeringsapparaat niet belemmert (zie gebruiksaanwijzing van het zekeringsapparaat).
Zekeren
Overpakken
Naast de hierboven genoemde ‘tunnelen’ methode leren we bij de TSAC nog steeds de 'overpak' methode aan:
|
Autotubers en halfautomaten
Tegenwoordig zijn er vele soorten autotubers en halfautomaten op de markt, in principe is het toegestaan om deze te gebruiken bij de TSAC. Let wel, al deze apparaten hebben net weer een iets andere handeling dan een gewone tuber; zorg ervoor dat zowel jij, je klimpartner als de zaalwacht bekend zijn met het correct gebruik van het apparaat. In alle gevallen geldt nog steeds dat je te allen tijde minstens een hand op het zekeruiteinde van het touw hebt.
Voor het correct gebruik van de meeste zekerapparaten zie het artikel van het NKBV-kenniscentrum over veilig zekeren.
Klimmen op de TSAC-wanden
De TSAC beschikt over vier prachtige klimmuren in het sportcentrum zodat je je, na het behalen van je examen, volop kan uitleven. Elke muur heeft zijn eigen gebruiksregels die beschreven staan in het zaal- en buitenwandreglement. Hieronder staat een aantal van de belangrijkste regels samengevat. Uniek bij de TSAC is de betonwand, ook wel Truus genaamd. Dit functionele kunstwerk is gebouwd voordat moderne artificiële klimwanden waren ontwikkeld en het klimmen hierop lijkt wat meer op het rotsklimmen buiten. Vanwege haar afwijkende constructie gelden er speciale regels voor het klimmen op Truus.
- Doe, voor het behoud van je vingers, ringen e.d. af als je gaat klimmen. Steek ook nooit vingers in de aanwezige metalen haken! Deze haken zijn bedoeld om een setje in te hangen (tijdens het voorklimmen) en niet om je aan op te trekken. Als je toch wat hulp wil gebruiken, doe er dan eerst een setje of schlinge in die je vervolgens kan vastpakken. Steek ook je vingers niet in de gaatjeswanden aan de zijkanten. Je vingers kunnen dan bij een val (af)breken!
- Doe altijd de partnercheck: https://youtu.be/Pnljj24AxBI
- Er is een metalen trap aan de rechterkant van de betonwand. Hierlangs kan je gemakkelijk boven aan de wand komen om bijvoorbeeld een topropetouw uit te hangen. Maar let wel op dat je niet naar beneden flikkert! Je kan makkelijk je hoofd stoten.
- Bind je altijd in met een teruggestoken achtknoop.
- De luiken op de betonwand zitten los. Blijf hier dus vanaf!
- Bij topropen in routes op de middelste noppenwand moeten altijd de drie laatste setjes zijn ingeklipt. Wanneer in het dak het horizontale gedeelte van de route geklommen wordt en je voeten loskomen van het verticale gedeelte, moet het setje in de hoek worden uitgeklipt. Denk wel aan het terug inklippen van dit setje voordat je weer naar beneden gaat.
- Bij het boulderen op de betonwand mag niet hoger geklommen worden dan wanneer er voetjes boven de eerste horizontale voeg komen.
- Ga nooit op het touw staan. Kleine steentjes of zandkorrels kunnen dan de mantel beschadigen waardoor het sneller slijt. Bovendien moet je alle onregelmatigheden of beschadigingen meteen melden bij de zaalwacht.
- Om te voorkomen dat het touw in de knoop raakt (erg lastig tijdens het klimmen!) moet het netjes opgeborgen worden, dit noemen we opschieten. Daarvoor bestaan verschillende methodes maar de TSAC hanteert de Franse sportklimmethode. Trek alles stevig aan zodat de bos niet meteen uit elkaar valt en een warboel wordt. Als iedereen aan het opschieten aandacht besteedt, kan je altijd een touw pakken, neerleggen en meteen zonder problemen klimmen. Het is gewoon niet leuk om eerst een touw uit de knoop te moeten halen voordat je kunt klimmen.
Tot slot is er tijdens de zaalavonden altijd eem instructeur belast met het houden van toezicht op de veiligheid. Dit is de zaalwacht. Aanwijzingen van hem of haar dienen te allen tijde opgevolgd te worden.
Mocht je ooit deze regeltjes overtreden en weet de zaalwacht je te snappen, dan moet je voor hem/haar een drankje in de kantine betalen!
Bevoegdheden per klimvaardigheidsbewijs
Mijn KVB | Ik mag |
---|---|
KVB-IT | Toprope klimmen in het sportcentrum als er een zaalwacht aanwezig is. |
KVB-IV | Alles wat iemand met een KVB-IT mag en:
Na maken van een theorietoets:
|
KVB-OV | Alles wat iemand met een KVB-IV mag en abseilen. |
KVB-OV-MP of hoger | Alles wat iemand met een KVB-OV mag en met anderen met een KVB-OV-MP multipitchen op de TSAC-wanden. |