Cursusmateriaal bij de gevorderdecursus

Inleiding

Op deze pagina vind je alle informatie over de gevorderdecursus. Dit bouwt voort op de theorie van de toprope- en naklimcursus, welke in dit document niet herhaald zullen worden. De gevorderdecursus bestaat uit 2 cursusavonden en 1 examenavond, een eis voor het volgen van deze cursus is dat je minimaal drie routes op de betonwand soepel moet kunnen klimmen.

Indoor voorklimmen

Bij de TSAC gebruiken we het lesmateriaal van de NKBV voor de cursus indoor voorklimmen.

Aanvullende informatie

Als gevorderde mag je bij de TSAC samen met een andere gevorderde gaan voor- en naklimmen op de betonwand. Hiervoor moet je nog wat extra technieken kennen.

Zelf inhangen van setjes

Op de betonwand zul je zelf je setjes moeten inhangen. In de theorie van de NKBV wordt hier wel wat over gezegd maar wij gaan nog iets verder hierop in.

Zoals gezegd bestaat een setje uit twee karabiners verbonden met een gestikte express-schlinge, ook wel een dogbone genaamd. De losse karabiner van een setje is bedoeld om in de haak te klippen, de gefixeerde karabiner om het touw in te klippen. Haal dit nooit door elkaar! De haakkant van het setje zal na verloop van tijd krasjes oplopen, als het touw hier overheen schuurt tijdens een voorklimval kan dit het touw ernstig beschadigen! Het onderstaande filmpje laat zien wat het effect is.

Carabiners and Damage to Ropes from DMM Climbing on Vimeo.

Daarnaast is de haakkant van het setje met opzet niet gefixeerd om de bewegingsvrijheid niet te beperken. Zou dit wel het geval zijn en je gaat zijwaards bewegen dan heb je ten eerste een vervelender touwverloop, ten tweede vergroot je de kans dat het setje verkeerd belast wordt en door hefboomwerking kan gaan breken.

Hefboomwerking door het verkeerd inhangen van een setje. Bron: Petzl

Verder is het dus belangrijk dat wanneer je een setje inklipt je kijkt waar je daarna naartoe klimt; zorgt ervoor dat:

  1. De gate van de karabiner waar het touw doorheen loopt weg wijst van de klimrichting.
  2. Het touw van achter naar voren door de karabiner heen loopt, let ook op dat de dogbone niet gedraaid zit.

Doe je dit niet dan bestaat er een kans dat het setje zichzelf uitklipt tijdens een val.

Gevaar van het verkeerd inklippen van een setje. Bron: Petzl

Voetfouten

Het is soms lastig te zien wanneer je een voetfout maakt, het onderstaande filmpje laat zien in welke situaties een voetfout kan ontstaan en wat je kunt doen om een voetfout te herstellen of te voorkomen.

Het belangrijkste om te onthouden: zorg ervoor dat het touw altijd tussen jou en de wand zit. Als je bang bent om een voetfout te gaan maken door een zijwaardse beweging of indraaien kun je het touw meenemen over de wreef van je voet, let er dan wel op dat het touw niet achter je hak langs loopt. In tegenstelling tot wat de NKBV zegt laat het touw nooit over je dijbeen lopen. Als laatste: ga nooit met André klimmen, hij maakt altijd voetfouten.

Het zekeren van een naklimmer

Wanneer je als voorklimmer stand hebt gemaakt (touwcommando: "stand") wil je je naklimmer gaan zekeren zodat hij ook naar boven kan klimmen. Bij de TSAC hanteren we daarvoor twee manieren, nazekeren met een halve mastworp en nazekeren met een ATC-Guide. In deze cursus wordt alleen het nazekeren met een halve mastworp behandeld, het nazekeren met een ATC-Guide vereist extra handelingen welke pas in de ZK-SC-cursus worden aangeleerd. Het zekeren van een naklimmer met een HMS is eenvoudiger: het onderstaande plaatje laat zien hoe je een HMS inhangt op de standplaats. N.B. vergeet niet eerst het touw in te halen, je naklimmer zal het commando "touw in" gevolgd door het commando "touw uit" geven. Nadat je de HMS hebt ingehangen kun je het touwcommando "nakomen" geven, vanaf dat moment moet je te allen tijde het zekertouw vasthouden.

Nazekeren met een HMS vanaf de standplaats. Bron: Petzl

Uithangen van een abseil

Als je hebt voor- en nageklommen op de betonwand zul je moeten gaan abseilen om weer beneden te komen. Om een abseil uit te hangen haal je het klimtouw over de zekerbalk door de karabiners van het relais. Hiervoor zullen de klimmers zich moeten gaan uitbinden, zorg er wel voor dat het klimtouw te allen tijde ergens aan vast zit, bijvoorbeeld met een mastworp aan een van de klimmers of de standplaats. De touwuiteindes worden aan elkaar geknoopt met een zaksteek, zorg ervoor dat de uiteindes voldoende lang zijn (minimaal 30 cm), dat je de knoop op een nette manier hebt gelegd en dat je alle vier de uiteindes afzonderlijk straktrekt.

⚠ Het is niet aan te raden om de touwuiteindes te verbinden met een achtknoop; het verbruikt meer touw en is niet veiliger. Sterker nog, een achtknoop blijft makkelijker ergens achterhaken en zal bij ringbelasting makkelijker omslaan dan een zaksteek.

Verbind de touwuiteindes met een zaksteek en zorg dat de uiteindes voldoende lang zijn. Bron: Petzl

Ombouwen naar toprope

Als je hebt voorgeklommen op de betonwand kan je de situatie gelijk ombouwen zodat er een toprope ontstaat. Hiervoor maak je eerst een zelfzekering (roep geen stand, je wilt dat je zekeraar je straks laat zakken); daarna haal je het touw dubbel van achter naar voren over de zekerbalk en legt in de lus een achtknoop. Deze achtknoop verbind je door middel van een safebiner dan wel twee tegengestelde schroefkarabiners aan je inbindlus (indirect inbinden). Vervolgens is het handig om eerst even te blokken om te checken of alles goed zit alvorens je je eerste (direct) ingebonden achtknoop en je zelfzekering los maakt. Op de betonwand hangen al een hele tijd noodrelais, je kan na het voorklimmen gewoon het touw in het relais hangen.

Bij het laten zakken neem je de setjes weer mee door ze eerst van de wand aan je gordel te klippen voor je ze van het touw losmaakt, behalve het onderste setje; dat klippen we eerst van het touw los om te voorkomen dat het naar beneden glijdt en de zekeraar raakt. Eventueel kan je een setje van de wand aan je inbindlus klippen en aan het touw vast laten om in de route te blijven. Zorg altijd dat in het zekeruiteinde van het touw een knoop zit of aan de gordel van de zekeraar vastzit, zodat mocht het touw te kort blijken het niet door het zekerapparaat kan schieten.

(Pagina gewijzigd op .)