Indoor Voorklimmen

Terug

Inleiding

Op deze pagina vind je alle informatie over de cursus Indoor Voorklimmen. De cursus en het bijbehorende lesmateriaal is een vervolg op de cursus Indoor Toprope en staat niet op zichzelf. De cursus Indoor Voorklimmen bestaat uit 3 cursusavonden en 1 examenavond, een eis voor het volgen van deze cursus is dat je minimaal drie routes op de betonwand soepel moet kunnen klimmen. Tevens moet men een schriftelijk examen afleggen voor men zonder toezicht van een zaalwacht op de UT wanden mag klimmen.

Cursusmateriaal

Bij de TSAC baseren we ons grotendeels op het lesmateriaal van de NKBV voor de cursus Indoor Voorklimmen. De cursusliteratuur van de NKBV is gericht op een situatie waarbij een instructeur cursisten begeleidt. De NKBV heeft geen literatuur die bedoeld is als zelfstudieboek.

Aanvullende informatie

Met het KVB-IV mag je bij de TSAC onder bepaalde voorwaarden zonder toezicht van een zaalwacht op de wanden van de UT klimmen. Om fatsoenlijk op de wanden te klimmen moet men de volgende technieken goed beheersen. Daarnaast moet men op de hoogte zijn van de regels omtrent het grebruik van de wanden en de procedures voor het handelen in noodsituaties. Zie hiervoor ook het zaal- en buitenwandreglement.

Zekeren

Het zekeren van een voorklimmer is een stuk lastiger dan het zekeren van een toproper, het onderstaande filmpje laat zien wat er allemaal komt kijken bij het zekeren van een voorklimmer en belangrijker, wat er allemaal fout kan gaan.

The World's Worst Belayer [EN] Bad belaying techniques from Petzl-sport on Vimeo.

Setjes

Op de betonwand zul je zelf je setjes moeten inhangen. In de theorie van de NKBV wordt hier wel wat over gezegd maar wij gaan nog iets verder hierop in.

Zoals gezegd bestaat een setje uit twee karabiners verbonden met een gestikte express-schlinge, ook wel een dogbone genaamd. De losse karabiner van een setje is bedoeld om in de haak te klippen, de gefixeerde karabiner om het touw in te klippen. Haal dit nooit door elkaar! De haakkant van het setje zal na verloop van tijd krasjes oplopen, als het touw hier overheen schuurt tijdens een voorklimval kan dit het touw ernstig beschadigen! Mocht je een uit elkaar gehaald setje weer in elkaar zetten, zorg dan dat de karabiner met de rechte snapper in het grote lusje van de express-schlinge wordt gehangen en de banaan-snapper (of wiregate) in het kleine lusje. Het onderstaande filmpje laat zien wat het effect is.

Carabiners and Damage to Ropes from DMM Climbing on Vimeo.

Daarnaast is de haakkant van het setje met opzet niet gefixeerd om de bewegingsvrijheid niet te beperken. Zou dit wel het geval zijn en je gaat zijwaards bewegen dan heb je ten eerste een vervelender touwverloop, ten tweede vergroot je de kans dat het setje verkeerd belast wordt en door hefboomwerking kan gaan breken.

Hefboomwerking door het verkeerd inhangen van een setje. Bron: Petzl

Verder is het dus belangrijk dat wanneer je een setje inklipt je kijkt waar je daarna naartoe klimt; zorgt ervoor dat:

  1. De gate van de karabiner waar het touw doorheen loopt weg wijst van de klimrichting.
  2. Het touw van achter naar voren door de karabiner heen loopt, let ook op dat de dogbone niet gedraaid zit.

Doe je dit niet dan bestaat er een kans dat het setje zichzelf uitklipt tijdens een val.

Gevaar van het verkeerd inklippen van een setje. Bron: Petzl

Voetfouten

Het is soms lastig te zien wanneer je een voetfout maakt, het onderstaande filmpje laat zien in welke situaties een voetfout kan ontstaan en wat je kunt doen om een voetfout te herstellen of te voorkomen.

Het belangrijkste om te onthouden: zorg ervoor dat het touw altijd tussen jou en de wand zit. Als je bang bent om een voetfout te gaan maken door een zijwaardse beweging of indraaien kun je het touw meenemen over de wreef van je voet, let er dan wel op dat het touw niet achter je hak langs loopt. In tegenstelling tot wat de NKBV zegt laat het touw nooit over je dijbeen lopen. Als laatste: ga nooit met André klimmen, hij maakt altijd voetfouten.

Ombouwen naar toprope

zie ook het OV-materiaal.

Als je hebt voorgeklommen op de betonwand kan je de situatie gelijk ombouwen zodat er een toprope ontstaat. Hiervoor maak je eerst een zelfzekering (roep geen stand, je wilt dat je zekeraar je straks laat zakken); daarna haal je het touw dubbel van achter naar voren over de zekerbalk en legt in de lus een achtknoop. Deze achtknoop verbind je door middel van een safebiner dan wel twee tegengestelde schroefkarabiners aan je inbindlus (indirect inbinden). Vervolgens is het handig om eerst even te blokken om te checken of alles goed zit alvorens je je eerste (direct) ingebonden achtknoop en je zelfzekering los maakt.

Bij het laten zakken neem je de setjes weer mee door ze eerst van de wand aan je gordel te klippen voor je ze van het touw losmaakt, behalve het onderste setje; dat klippen we eerst van het touw los om te voorkomen dat het naar beneden glijdt en de zekeraar raakt. Eventueel kan je een setje van de wand aan je inbindlus klippen en aan het touw vast laten om in de route te blijven. Zorg altijd dat in het zekeruiteinde van het touw een knoop zit of aan de gordel van de zekeraar vastzit, zodat mocht het touw te kort blijken het niet door het zekerapparaat kan schieten.

Gebruik van de buitenwand

De buitenwand mag open als er minimaal 3 man aanwezig is zodat, mocht er iets gebeuren, de derde man hulp kan halen. Als er geen zaalwacht aanwezig is mogen alleen mensen met een KVB-IV of hoger op de buitenwand klimmen.

Aanvraag

Omdat het sportcentrum graag wil bijhouden hoe vaak de buitenwand wordt gebruikt, is iedereen verplicht om nadat de wand gebruikt is het sportcentrum (sportcentrum@utwente.nl) een mail te sturen met de tijden waarop geklommen is. Het is in ons eigen belang dit ook daadwerkelijk te doen, aangezien het sportcentrum daarmee de kosten die gemoeid zijn voor de buitenwand kan verantwoorden.

Sleutels

De sleutel (#99) kan bij de portier van het sportcentrum worden opgehaald met je ledenpas. Aan de sleutelbos die je dan krijgt zit 1 sleutel (blauw label) voor het hok waar je de touwen en de pionnen kunt vinden. Een andere sleutel is bedoeld voor het hek. Met de derde sleutel kun je het kastje van de lichtmast opendoen, zodat je niet in het donker hoeft te klimmen.

Op- en afbouwen

Nadat je het hek hebt geopend, moet je met de pionnen en het kettinkje het terrein rond de wand afzetten, zodat eventuele toeschouwers niet onder de klimmers doorlopen.

De scherpe punten van het hek moeten worden afgedekt met de oversized dakgoten en twee emmertjes. Het makkelijkst is om dat met 3 man te doen. Zorg dat de bakken aan beide kanten er op gezet worden (ook al klim je bijv. alleen aan de linkerkant). Haal ze er pas af als iedereen uit de wand is en de touwen eruit getrokken zijn.

Voor een uitgebreidere instructie zie de handleiding van het sportcentrum.

Setjes klippen

De eerste setjes tot het eerste relais moeten allemaal (op eventueel de eerste haak na) worden geklipt, omdat je anders op de grond kunt vallen. Daarna mogen naar eigen inzicht haken worden overgeslagen.

Bij een traverse is het altijd belangrijk ook aan je naklimmer te denken. Wanneer je zelf vol vertrouwen de traverse in stapt en geen tussenzekeringen legt / klipt, omdat dit te veel touwwrijving zou geven kan dit voor de naklimmer een gevaar opleveren. Hij moet dan ook die traverse door zonder tussenzekeringen en kan bij een val dan een grote pendel verwachten. Hierbij kunnen allerlei complicaties optreden die je liever niet hebt, dan maar wat meer touwwrijving bij het voorklimmen.

Andere regeltjes

  • Officieel moet iedereen die klimt in bezit zijn van een campuskaart.

  • Bier en zekeren/klimmen gaat niet samen.

  • De buitenlamp is een gevoelige lamp en is er niet voor gemaakt om snel achter elkaar aan/uit te doen.

  • Zorg dat je de sleutel weer inlevert voordat het sportcentrum sluit.

  • Doe altijd de partnercheck: https://youtu.be/Ini3eibqw2g

Noodgevallen

Bij noodgevallen, bel altijd eerst 112! Zij kunnen coachen en alvast een ambulance sturen. Bel wel ook altijd Charlie (de beveiliging die nu in de Spiegel zit.) Dit heeft als reden dat als de ambulance op de UT de weg niet weet te vinden, Charlie ze dan een escort naar de wand geeft. Zet het nummer in je telefoon of onthoud hem:

  • +31 53 489 2222 

 

(Pagina gecreƫert op en gewijzigd op .)