Indoor Voorklimmen
Inleiding
Op deze pagina vind je alle informatie over de cursus Indoor Voorklimmen. De cursus en het bijbehorende lesmateriaal is een vervolg op de cursus Indoor Toprope en staat niet op zichzelf. De cursus Indoor Voorklimmen bestaat uit 3 cursusavonden en 1 examenavond, een eis voor het volgen van deze cursus is dat je minimaal drie routes op de betonwand soepel moet kunnen klimmen. Tevens moet men een schriftelijk examen afleggen voor men zonder toezicht van een zaalwacht op de UT wanden mag klimmen.
Cursusmateriaal
Bij de TSAC baseren we ons grotendeels op het lesmateriaal van de NKBV voor de cursus Indoor Voorklimmen. De cursusliteratuur van de NKBV is gericht op een situatie waarbij een instructeur cursisten begeleidt. De NKBV heeft geen literatuur die bedoeld is als zelfstudieboek.
Aanvullende informatie
Met het KVB-IV mag je bij de TSAC onder bepaalde voorwaarden zonder toezicht van een zaalwacht op de wanden van de UT klimmen. Om fatsoenlijk op de wanden te klimmen moet men de volgende technieken goed beheersen. Daarnaast moet men op de hoogte zijn van de regels omtrent het grebruik van de wanden en de procedures voor het handelen in noodsituaties. Zie hiervoor ook het zaal- en buitenwandreglement.
Zekeren
Het zekeren van een voorklimmer is een stuk lastiger dan het zekeren van een toproper, het onderstaande filmpje laat zien wat er allemaal komt kijken bij het zekeren van een voorklimmer en belangrijker, wat er allemaal fout kan gaan.
The World's Worst Belayer [EN] Bad belaying techniques from Petzl-sport on Vimeo.
Setjes
Op de betonwand zul je zelf je setjes moeten inhangen. In de theorie van de NKBV wordt hier wel wat over gezegd maar wij gaan nog iets verder hierop in.
Zoals gezegd bestaat een setje uit twee karabiners verbonden met een gestikte express-schlinge, ook wel een dogbone genaamd. De losse karabiner van een setje is bedoeld om in de haak te klippen, de gefixeerde karabiner om het touw in te klippen. Haal dit nooit door elkaar! De haakkant van het setje zal na verloop van tijd krasjes oplopen, als het touw hier overheen schuurt tijdens een voorklimval kan dit het touw ernstig beschadigen!
Daarnaast is de haakkant van het setje met opzet niet gefixeerd om de bewegingsvrijheid niet te beperken. Zou dit wel het geval zijn en je gaat zijwaards bewegen dan heb je ten eerste een vervelender touwverloop, ten tweede vergroot je de kans dat het setje verkeerd belast wordt en door hefboomwerking kan gaan breken.
Hefboomwerking door het verkeerd inhangen van een setje. Bron: Petzl
Verder is het dus belangrijk dat wanneer je een setje inklipt je kijkt waar je daarna naartoe klimt; zorgt ervoor dat:
- De gate van de karabiner waar het touw doorheen loopt weg wijst van de klimrichting.
- Het touw van achter naar voren door de karabiner heen loopt, let ook op dat de dogbone niet gedraaid zit.
Doe je dit niet dan bestaat er een kans dat het setje zichzelf uitklipt tijdens een val.
Gevaar van het verkeerd inklippen van een setje. Bron: Petzl
Voetfouten
Het is soms lastig te zien wanneer je een voetfout maakt, het onderstaande filmpje laat zien in welke situaties een voetfout kan ontstaan en wat je kunt doen om een voetfout te herstellen of te voorkomen.
Het belangrijkste om te onthouden: zorg ervoor dat het touw altijd tussen jou en de wand zit. Als je bang bent om een voetfout te gaan maken door een zijwaardse beweging of indraaien kun je het touw meenemen over de wreef van je voet, let er dan wel op dat het touw niet achter je hak langs loopt. In tegenstelling tot wat de NKBV zegt laat het touw nooit over je dijbeen lopen. Als laatste: ga nooit met André klimmen, hij maakt altijd voetfouten.
Gebruik van de betonwand
Ombouwen naar toprope
zie ook het OV-materiaal.
Als je hebt voorgeklommen op de betonwand kan je de situatie gelijk ombouwen zodat er een toprope ontstaat. Hiervoor maak je eerst een zelfzekering (roep geen stand, je wilt dat je zekeraar je straks laat zakken); daarna haal je het touw dubbel van achter naar voren over de zekerbalk en legt in de lus een achtknoop. Deze achtknoop verbind je door middel van een safebiner dan wel twee tegengestelde schroefkarabiners aan je inbindlus (indirect inbinden). Vervolgens is het handig om eerst even te blokken om te checken of alles goed zit alvorens je je eerste (direct) ingebonden achtknoop en je zelfzekering los maakt.
Bij het laten zakken neem je de setjes weer mee door ze eerst van de wand aan je gordel te klippen voor je ze van het touw losmaakt, behalve het onderste setje; dat klippen we eerst van het touw los om te voorkomen dat het naar beneden glijdt en de zekeraar raakt. Eventueel kan je een setje van de wand aan je inbindlus klippen en aan het touw vast laten om in de route te blijven. Zorg altijd dat in het zekeruiteinde van het touw een knoop zit of aan de gordel van de zekeraar vastzit, zodat mocht het touw te kort blijken het niet door het zekerapparaat kan schieten.
Gebruik van de buitenwand
De buitenwand mag open als er minimaal 3 man aanwezig is zodat, mocht er iets gebeuren, de derde man hulp kan halen. Als er geen zaalwacht aanwezig is mogen alleen mensen met een KVB-IV of hoger op de buitenwand klimmen.
Sleutels
De sleutel (#99) kan bij de portier van het sportcentrum worden opgehaald met je ledenpas. Aan de sleutelbos die je dan krijgt zit 1 sleutel (blauw label) voor het hok waar je de touwen en de pionnen kunt vinden. Een andere sleutel is bedoeld voor het hek. Met de derde sleutel kun je het kastje van de lichtmast opendoen, zodat je niet in het donker hoeft te klimmen.
Op- en afbouwen
Nadat je het hek hebt geopend, moet je met de pionnen en het kettinkje het terrein rond de wand afzetten, zodat eventuele toeschouwers niet onder de klimmers doorlopen.
De scherpe punten van het hek moeten worden afgedekt met de oversized dakgoten en twee emmertjes. Het makkelijkst is om dat met 3 man te doen. Zorg dat de bakken aan beide kanten er op gezet worden (ook al klim je bijv. alleen aan de linkerkant). Haal ze er pas af als iedereen uit de wand is en de touwen eruit getrokken zijn.
Voor een uitgebreidere instructie zie de handleiding van het sportcentrum.
Setjes klippen
Bij het voorklimmen op de buitenwand dienen in ieder geval de tweede tot en met de vierde haak van elke route geklipt te worden. Daarna mogen er, als de veiligheid dit toelaat, haken overgeslagen worden.
Indien een relais als tussenzekering gebruikt wordt dient deze te worden geklipt met een setje. Dit setje dientingehangen te worden in een van de bevestigingshaken of de centrale ring, nooit in de karabiners.
Andere regeltjes
Officieel moet iedereen die klimt in bezit zijn van een union- of campuskaart.
Bier en zekeren/klimmen gaat niet samen!
Het is verboden om op het dak of het "autodek" van de Sky te klimmen.
De buitenlamp is een gevoelige lamp en is er niet voor gemaakt om snel achter elkaar aan/uit te doen.
Zorg dat je de sleutel weer inlevert voordat het sportcentrum sluit.
Noodgevallen
Bij noodgevallen, bel altijd eerst 112! Zij kunnen coachen en alvast een ambulance sturen. Bel wel ook altijd Charlie (de beveiliging die nu in de Spiegel zit.) Dit heeft als reden dat als de ambulance op de UT de weg niet weet te vinden, Charlie ze dan een escort naar de wand geeft. Zet het nummer in je telefoon of onthoud hem:
- +31 53 489 2222