Cursussen & opleidingen

Binnen de TSAC kunnen cursussen en opleidingen worden gevolgd.

 • Cursus voor Klimvaardigheidsbewijs Klimmers kunnen cursussen volgen en krijgen na het halen van het examen een klimvaardigheidsbewijs (KVB). Deze KVB’s worden erkend door de NKBV en het is mogelijk om een officieel pasje aan te vragen. Sommige klimhallen willen dat je zo’n pasje laat zien voordat je toegang krijgt tot de hal.
 • Opleiding voor licentie Voor meer ervaren klimmers is het mogelijk om een opleiding te volgen tot sportklimbegeleider, -instructeur, of tot opleider. Wanneer je slaagt voor het examen krijg je een kaderlicentie die officieel bij de NKBV wordt geregistreerd. Je moet jaarlijks punten halen om je licentie te behouden.

TNO organiseert de cursussen voor de indoor klimvaardigheidsbewijzen en de reddingstechnieken voor het outdoor klimmen. In het cursusrooster vind je de exacte data waarop de cursussen gegeven worden en hoe je je daarvoor inschrijft.

Cursussen

 

Doorstroomschema
Doorstroomschema

 

Indoor Toprope (KVB-IT)

Deze cursus is verplicht voor alle nieuwe TSAC-leden die nog niet over dit KVB beschikken. Met dit KVB mag een lid onder toezicht van een zaalwacht toprope klimmen in het sportcentrum.

Cursusmateriaal Indoor Toprope

Indoor Voorklimmen (KVB-IV)

Deze cursus is bedoelt voor mensen die op de wanden van het sportcentrum willen voorklimmen. De cursus en het bijbehorende lesmateriaal is een vervolg op de cursus Indoor Toprope en staat niet op zichzelf. Met dit KVB mag je zonder toezicht van een zaalwacht topropen en voorklimmen op alle wanden van het sportcentrum, met tenminste twee andere klimmers met KVB-IV of hoger. Als instroom eis geldt dat een lid beschikt over het KVB-IT en tenminste 3 betonroutes soepel kan klimmen. Dit is een eis als de cursus in het sportcentrum plaatsvindt, echter is er geen garantie dat een klimmer automatisch kan deelnemen aan de cursus.

Cursusmateriaal Indoor Voorklimmen

Outdoor voorklimmen (KVB-OV)

Deze cursus is bedoelt voor mensen die buiten in de rots willen voorklimmen. De cursus en het bijbehorende lesmateriaal is een vervolg op de cursus Indoor Voorklimmen en staat niet op zichzelf. Met deze status is het toegestaan om routes van enkele lengtes te klimmen in goed behaakte gebieden te klimmen als er een instructeur op het massief aanwezig is. Op dit KVB kunnen de aantekeningen multi-pitch & trad klimmen behaald worden.

Cursusmateriaal Outdoor Voorklimmen

 • Aantekening multi-pitch – bedoelt voor mensen die routes van meerdere lengtes buiten willen klimmen. Bij deze cursus komen o.a. verschillende reddingstechnieken en het gebruik van tweeling- en dubbeltouwtechnieken aan bod. Van deze klimmers wordt verwacht dat ze zichzelf kunnen redden in goed behaakte gebeiden zonder toezicht van een instructeur.
 • Aantekening trad klimmen – bedoelt voor mensen die buiten onbehaakte routes willen klimmen. Bij deze cursus wordt het klimmen op mobiele tussenzekeringen behandeld. Voor het behalen van deze aantekening moet ook de aantekening multi-pitch behaald zijn.

Kaderopleidingen

De TSAC biedt ook door de NKBV erkende kaderopleidingen aan. Mocht je zelf een opleiding tot een van de kaderstatussen willen doen neem dan contact op met het TSAC-opleidingscentrum. Dat kan door een e-mail te sturen naar opleidingscentrum@tsac.alpenclub.nl.

Sportklimbegeleider

 • Sportklimbegeleider 2 Indoor Toprope (SKB2-IT) – Je begeleidt het klimactiviteitenprogramma in de klimhal, bijvoorbeeld bij klimworkshops. Ook assisteer je bij de cursus indoor toprope en bij afname van de bijbehorende klimvaardigheidstoets en functioneer je als zaalwacht.
 • Sportklimbegeleider 2 Outdoor (SKB2-outdoor) – Je begeleidt eenmalige klimactiviteiten in de rots. Hierbij klim je bijvoorbeeld met twee naklimmers in een multi-pitch route of hang je topropes uit voor een groepje. Je assisteert bij de cursus outdoor voorklimmen en bij afname van de bijbehorende klimvaardigheidstoetsen.

Sportkliminstructeur

 • Sportkliminstructeur 3 Indoor Toprope (SKI3-IT) – Je geeft de cursus indoor toprope en neemt de klimvaardigheidstoets indoor toprope af. Ook stuur je bij grote groepen assistenten aan en kun je klimactiviteiten organiseren. Deze opleiding bieden we momenteel niet aan.
 • Sportkliminstructeur 3 Indoor Voorklimmen (SKI3-IV) – Je geeft de cursus indoor voorklimmen, bent ook bevoegd om indoor toprope te geven en neemt de bijbehorende klimvaardigheidstoetsen indoor voorklimmen en indoor toprope af. Ook stuur je bij grote groepen assistenten aan en kun je klimactiviteiten organiseren.
 • Sportkliminstructeur 3 Outdoor Voorklimmen (SKI3-OV) – Je begint met een basislicentie single pitch en geeft de basiscursus outdoor voorklimmen (single pitch), je bent ook bevoegd om de indoor cursussen te geven en de bijbehorende klimvaardigheidstoetsen af te nemen. Daarbij ben je ook bij reguliere klimactiviteiten in de rots de eindverantwoordelijke op de locatie. Je stuurt hierbij sportklimbegeleiders 2 outdoor aan. Je kunt je als sportkliminstructeur 3 outdoor voorklimmen verder specialiseren in multi-pitch en trad klimmen.

Opleiders

 • Praktijkbegeleider (PB) – Een praktijkbegeleider mag sportklimbegeleiders of -instructeurs in opleiding begeleiden tijdens het uitvoeren van hun praktijkopdrachten op het niveau waarop hij zelf een SKI3-licentie heeft.
 • Leercoach (LC) – Een leercoach coordineert het totale opleidingstraject van een sporklimbegeleider of -instructeur in opleiding.
 • Beoordelaar (BE) – Een beoordelaar is bevoegd om voor de NKBV alle kaderexamens af te nemen waar hij zelf een licentie voor heeft.

 

(Pagina gecreƫert op en gewijzigd op .)